John Bolton: ”ICC är en illegitim domstol” – USA kan invadera Haag

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Bolton. © Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Internationella brottmålsdomstolen, ICC, som nu vill gripa Rysslands president Vladimir Putin, är en ”illegitim domstol”, enligt USA:s tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton. USA har också en lag som tillåter landets militär att invadera Haag i Nederländerna, där domstolen ligger, om den skulle ge sig på amerikanska medborgare.

Det var 2017 som Internationella brottmålsdomstolen, ICC, ville utreda amerikanska tjänstemän och underrättelsepersonal för krigsförbrytelser i Afghanistan.

USA:s nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton hotade då med att vidta aggressiva åtgärder mot domstolen, rapporterade Axios.

– USA kommer använda alla nödvändiga medel för att skydda våra medborgare och allierade från orättvist åtal av denna illegitima domstol. Vi kommer inte samarbeta med ICC. Vi kommer inte ge någon hjälp till ICC. Vi kommer definitivt inte gå med i ICC. Vi kommer låta ICC dö på egen hand. När allt kommer omkring, för alla ändamål och syften, är ICC redan död för oss.

Men inte nog med det.

2002, samma år som ICC bildades, antog USA ”American Service-Members Protection Act”, eller ”Hague Invasion Act”, som också är till för att skydda amerikaner från ICC.

”Lagen tillåter användning av militärt våld för att befria alla amerikaner eller medborgare i ett USA-allierat land som hålls av domstolen, som ligger i Haag”, förklarar Human Rights Watch.

Lagen gör att USA:s president kan ”beordra amerikanska militära åtgärder, såsom en invasion av Haag, där ICC ligger, för att skydda amerikanska tjänstemän och militär personal från åtal eller befria dem från häktet”, förklaras det på Wikipedia.

USA, Ryssland och många andra länder är alltså inte medlemmar av ICC och har inte ratificerat Romstadgan, som är domstolens grunddokument. Sverige ratificerade stadgan 2001, ett år innan den började gälla, och det innebär att Sverige måste utlämna alla personer, även om de har svenskt medborgarskap, som åtalas vid domstolen.

Klipp:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program