Studie: Vaccinet kan ”omvandlas till DNA”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Forskare från Lunds universitet har visat att Pfizers mRNA-vaccin mot covid-19 kan omvandlas till DNA inuti i en mänsklig cell i labbmiljö, uppger SVT Nyheter Skåne. Dock är det oklart vad som verkligen sker i en mänsklig kropp.

För ett tag sedan kom det en uppmärksammad studie från Lunds universitet angående Pfizers mRNA-vaccin. Den fick mycket stor spridning på nätet.

Swebbtvs nyhetssida har tidigare inte skrivit om studien, som ska ha laddats ner över en miljon gånger, då vi förstått att den både övertolkats och misstolkats.

Men nu berättar forskarna själva vad studien innebär.

Studien visar att mRNA-vaccin ”i labbmiljö kan omvandlas till DNA inuti en mänsklig cell”, skriver SVT Nyheter i sin artikel.

Lägg alltså märke till att detta skett i labbmiljö. För det är viktigt, påpekar forskarna själva.

Vad som sker i ett labb kan nämligen skilja sig från vad som sker i den mänskliga kroppen. Studien visar inte, påpekas det, att vaccinet påverkar en persons DNA.

– Vi har visat att det kan omvandlas till DNA inuti en mänsklig cell, men vi vet ännu inte om det visar samma resultat i en mänsklig kropp, och om det i så fall får några konsekvenser, säger en av forskarna Yang de Marinis, docent i funktionell genomik, till SVT Skåne.

Ger man Pfizers coronavaccin till celler som har mänskligt ursprung kan det alltså då inträffa en ”omvandling av mRNA till DNA”, som Magnus Rasmussen, en annan av forskarna bakom den virala studien, uttrycker det i SVT.

Och Lundaforskarna är de första som lyckats visa att detta sker. Men vad som verkligen sker i den mänskliga kroppen har man alltså ännu inte kunnat påvisa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program