Israel struntade i varningar – kan ha velat få slut på Palestinafrågan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kommer Israel att gå med in marktrupp i Gaza? I så fall väntar stora förluster, säger Lars Bern i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys. Israels militär är inte lika stark som den en gång varit, och moderna vapen kan slå ut deras stridsfordon. Hamas har troligen runt 40.000 militärt utbildade män i Gaza. Israel hade varnats för Hamas massiva attack, men struntade i dessa varningar, förklarar Bern. Den israeliska regeringen kan, enligt kritiker, ha velat ha det här kriget, för att få till ett slut på Palestinafrågan.
– Det finns ju de som är kritiska mot Netanyahu som hävdar att han vill ha det här kriget. Han vill på det här sättet, slutgiltigt, en gång för alla, lösa Palestinakrisen. Trycka dit palestinierna, säger Lars Bern i Swebbtv.

Israel-Palestina-frågan är ytterligare en vattendelare i världen. Det är västvärlden, inte övriga världen, som oförblommerat stödjer Israel, förklarar Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys.

Väst har försökt ”lösa” konflikten i många decennier, men utan resultat.

– Det har funnits kretsar i Israel som till varje pris inte har velat ha en palestinsk stat. Man har försökt hindra det till varje pris, säger Lars Bern.

Situationen förvärras ytterligare av att palestinierna är spridda på två ställen, Gaza och Västbanken, med olika makthavare.

– De konservativa kretsarna i Israel vill innerst inne inte ha det här, säger Lars Bern. De vill på något sätt att det här problemet ska försvinna.

Enligt Lars Bern har Israel ”trängt undan palestinierna hela tiden med sina olagliga bosättningar och agerat herrefolk på ett sätt som varit väldigt provokativt”, men samtidigt inte gjort särskilt mycket för att verkligen lösa problemet. Och palestinska grupper har tagit till terrorism.

Ett annat problem är själva grundandet av Israel efter andra världskriget, där västmakter spelade en betydande roll. Palestina var ett brittiskt protektorat.

Det var ”en hopplös lösning” på grund av antipatin mellan grupperna i området, påpekar Bern.

Samtidigt finns det starka motsättningar mellan judar inom Israel. Vissa liberala judiska grupper har på allvar velat lösa konflikten med palestinierna. Det finns ”fina krafter” i Israel, säger Lars Bern. Men de militanta kretsarna har haft överhanden. 1994 mördades Israels dåvarande premiärminister Yitzhak Rabin på grund av dennes fredsavsikter med palestinierna. Tvåstatslösningen har ideligen ”saboterats av extremisterna på högerkanten”.

Vidare förklarar Bern att Israels militär inte är lika stark som den en gång varit. Dessutom verkar Hamas ha fått tillgång till moderna, avancerade vapen, möjligen från Ukraina och Afghanistan.

– De löper en jätterisk om de intervenerar i Gaza-området med trupp.

Pansarfordon är inte lika användbara i krig längre, eftersom moderna vapen kan slå ut dem.

– Israel vet ju att om de går in i Gaza kommer flera av deras stridsvagnar och pansarfordon att slås ut. Och med dem kommer de få stora förluster bland sina soldater.

Hamas kan ha så många som 40.000 man i Gaza, militärt utbildade med vapen som kan förstöra de israeliska stridsfordonen.

– Och det har Israel inte mött tidigare, säger Lars Bern.

Marktrupper i Gaza skulle även riskera ett tvåfrontskrig mot Hizbollah i norr.

– Israel har skrutit med att deras stridsvagnar är de bästa i världen och att de var skyddade mot den här typen av vapen. Men det har ju visat sig att det är de inte. För Hamas har ju lyckats slå ut flera stridsvagnar redan.

Och att Israel inte skulle ha känt till Hamas massiva attack väcker frågetecken.

– Det är mycket märkligt. Det gör ju att man måste ställa sig frågor i vad mån man har velat ha det här kriget. För egyptiska myndigheter hävdar bestämt att de flera dagar innan varnade Israel för den här kommande offensiven. Så de var varnade men struntade i varningen.

– Det finns ju de som är kritiska mot Netanyahu som hävdar att han vill ha det här kriget. Han vill på det här sättet, slutgiltigt, en gång för alla, lösa Palestinakrisen. Trycka dit palestinierna.

Retoriken ”är ju nästan så att man pratar om utrotning”, påpekar Swebbtvs Mikael Willgert.

– Ja, det är det, säger Lars Bern.

Men att exakt fastslå vad som pågått bakom kulisserna kan vara svårt att göra, inte minst på grund av de motsättningar som alltså finns inom Israel självt.

Vidare påpekar Lars Bern att EU häftigt kritiserar Ryssland för Ukrainakriget, men ”oförblommerat stöttar Israel som går mycket hårdare fram i civila områden än vad ryssarna gör i Ukraina, det är en enorm skillnad”. Lars Bern köper inte heller Irans påstådda inbladning i Hamas-attacken. Den palestinska grupp som Iran stödjer är Hizbollah i Libanon.

– Amerikanerna och västvärlden försöker skylla på Iran.

Men om Israel går för hårt fram i Gaza, kan det få konsekvenser för USA. Bidenadministrationen kan inte stå bakom vad som helst.

– Ett folkmord i Gaza kommer få fruktansvärda konsekvenser, påpekar Lars Bern. Netanyahu leker med elden.

I veckan sade Israels försvarsminister Yoav Gallant om Hamas och Gaza att ”Gaza kommer inte återgå till vad det var förut. Vi kommer att eliminera allt”, enligt Sky News.

Läs också:

”Fullständigt löjeväckande” – israelisk journalist om narrativet kring Hamas attack

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program