Stor pro-palestinsk demonstration på Sergels Torg vållar debatt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil från AymanOsman__ Twitter-konto

En stor pro-palestinsk demonstration på Sergels Torg har upprört känslor och vållat stor debatt på sociala medier. Detta efter att flera vänsterorganisationer, invandrargrupper och Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) genomförde demonstrationen mot Israel och för Palestina.

Under demonstrationen var det en brokig skara som genomförde en gemensam demonstration, där Polisen fick skydda Nordiska Motståndsrörelsen från olika våldsamma vänstergrupper som efter ett tag gick till anfall mot dem under demonstrationen, detta enligt filmer som sprids på sociala medier.

Det är många som pekar ut hur grupper som vanligtvis står varandra långt ifrån enas under samma paroller.

– Både NMR och Marxistiska studenter, samt allehanda palestinasupporters, demonstrerar nu mot Israel på Sergels torg. Tänk att judehat förenar så många både 2023 som 1933, menar Timbro-kopplade Elias Nilsson på X (tidigare Twitter reds.anm.).

Detta möter mothugg från andra, som menar att angreppen mot NMR som jagades från platsen av olika pro-palestinska grupper skulle vara ett bevis på att de inte står enade i frågan. Bland annat menade den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Karin Rågsjö att Elias Nilsson ljuger när han kopplar ihop NMR med de andra grupperna på plats.

Frilansfotografen Roger Sahlgren filmade från plats där NMR stod med sina banderoller där det stod krossa sionismen, samtidigt som invandrargrupper spelade anti-israelisk och pro-palestinsk musik på platsen och viftade med flaggor. Just då var det ingen som försökte jaga iväg NMR från platsen.

Utöver debatten kring Sergels Torg fortsätter Socialdemokraterna vara i fokus, detta sedan Hamas terrordåd som utlöste kriget mellan Israel och Hamas. De har fått omfattande kritik från vänsterhåll och invandrargrupper efter att partiledaren Magdalena Andersson (S) sagt att Israel har legitim rätt att försvara sig i SVT Agendas partiledardebatt.

Parallellt med detta får partiet omfattande kritik för sitt samröre med islamistiska grupperingar som stödjer Hamas attacker. Partiet får också intern kritik, bland annat har den S-kopplade samhällsdebattören Torbjörn Jerlerup kritiserat socialdemokraterna för deras kopplingar till terrorgrupper. Han har bland annat re-tweetat en bild som sprids på den socialdemokratiska riksdagsledamoten och tidigare försvarsministern Peter Hultqvist som bär ”Order of Merit” som han mottagit från Fatah och som han kritiserats för.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program