Israel kände till Hamas plan ett år i förväg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: דג קטן/Wikimedia CC BY-SA 4.0 DEED

Israeliska tjänstemän lyckades få tag på detaljerad information om Hamas attackplan den 7 oktober i år – för över ett år sedan. Det visar dokument som New York Times kommit över. Hamas ska sedan ha följt planen, som ledde till ”den dödligaste dagen i Israels historia”, med ”chockerande precision”, skriver tidningen.

Det är New York Times som nu avslöjar att Israel kände till Hamas attackplan för den 7 oktober för mer än ett år sedan.

Det visar dokument, e-post och intervjuer, enligt tidningen.

Israel hade fått tag på Hamas ”ritning” för attacken.

Dock ska den israeliska militären och underrättelsetjänsten ha avfärdat planen som för ambitiös, något som man inte trodde Hamas kunde genomföra, hävdas det.

I ett cirka 40 sidor långt dokument, som Israel gav kodnamnet ”Jerikomuren”, beskrivs ett ”metodiskt angrepp som var utformat för att överväldiga befästningarna runt Gazaremsan, ta över israeliska städer och storma viktiga militärbaser, inklusive en divisions huvudkontor”, förklarar New York Times i sin artikel.

Planen beskriver platsen och innehåller även känslig information, bland annat om den israeliska militärens styrkor och kommunikation. Detta har väckt frågetecken kring hur Hamas lyckats samla in den här typen av information, och om det funnits läckor på den israeliska sidan.

Dokumentet innehåller inget datum för attacken.

Planen ska ha fått bred spridning inom den israeliska underrättelsetjänsten och militären, men det är oklart om landets regering och politiker kände till den.

Enligt den amerikanska tidningen följde Hamas planen med ”chockerande precision”. Det som på riktigt hände den 7 oktober, finns beskrivet i planen, däribland de massiva raketattackerna, användningen av drönare samt hur stora massor av beväpnade personer skulle ta sig in i Israel med hjälp av flygskärmar, motorcyklar och till fots.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program