Inget av de nya blocken i svensk politik har enats om gemensam budget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är två nya men splittrade block som framträder i svensk politik. Där Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna utgör det ena blocket, och Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet utgör det andra. Inget av dem har ännu lyckats enas kring en gemensam budget.

Inget gemensamt budgetförslag har lagts fram från Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna eller Liberalerna som motförslag till regeringens budget. Liberalerna har som krav att vara delaktig i att utforma ett gemensamt motförslag för att kunna rösta för det i riksdagen. I en intervju till TT menar Sabuni att det är ett helt år kvar till valet och att det finns tid att staka ut något mer omfattande gemensamt förslag framöver, istället för att stressa fram något nu.

– Så det finns ingen anledning att överdriva detta. Låt oss gå fram med ett minimalt paket, säger Sabuni.

Samtidigt har Moderaterna tydligt deklarerat att de inte kommer vilja se Sverigedemokraterna i en regering. Detta då partiet hittills inte arbetat upp vad partiledaren Ulf Kristersson (M) menar är ett förtroende vad gäller att samarbeta på ett fördjupat plan. Om detta ska ses som ett sätt att sätta press på Sverigedemokraterna att ge efter i pågående budgetförhandlingar, eller om det är ett fristående uttalande är oklart.

Inom regeringsblocket råder motsvarande spänningar och det är ännu inte klart om vare sig Centerpartiet eller Vänsterpartiet kommer att stödja regeringens budget. Det är heller inte klart om Vänsterpartiet kommer att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Vänsterpartiet förhandlar med Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson, vilket är ett krav från Vänsterpartiet för att stödja Andersson vid en votering om statsministerposten. Direkt inflytande över regeringspolitiken från Vänsterpartiet har Centerpartiet och dess partiledare Annie Lööf tidigare deklarerat vara en röd linje som inte fick passeras. Hittills har däremot flera röda linjer som Centerpartiet målat upp passerats. Samtidigt har det rapporterat om omfattande spänningar inom Centerpartiet mellan olika falanger, till följd av att de numera ingår i samma politiska block som Vänsterpartiet. Det underlättas inte av att Vänsterpartiet tar allt större plats som stödparti till regeringen.

Om regeringen inte får stöd av något av stödpartierna, utan Centerpartiet och Vänsterpartiet röstar på sina egna budgetförslag, räcker det att Moderaterna och Sverigedemokraterna är överens om ett alternativt budgetförslag. Om regeringen får stöd av Centerpartiet måste även Kristdemokraterna stödja en oppositionell budget. Skulle Vänsterpartiet stödja regeringens budget får denna parlamentarisk majoritet. Liberalerna har således ingen faktisk vågmästarroll. Anledningen till att Kristersson och Moderaterna vill ha med Liberalerna på tåget, är för att bygga ett brett regeringsalternativ som framstår som ett mer samlat och stabilare alternativ än nuvarande regering med tillhörande stödpartier.

Skillnaderna rent politiskt är svåröverkomliga inom båda blocken. Där särskilt de liberala partierna Centerpartiet och Liberalerna skapar de största friktionerna. Liberalerna ligger däremot under riksdagsspärren om man ser till det samlade opinionsläget, medan Miljöpartiet balanserar farligt nära fyraprocents-spärren.

Bild: Statistisk opinion

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program