Spänningarna ökar vid Polens gräns

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polen, Lettland och Litauen har kallat till krismöte med NATO. Detta till följd av den gränskonflikt med Vitryssland som trappas upp alltmer, en konflikt som uppstått efter att den vitryska regimen dirigerat mängder med migranter från Mellanöstern mot i huvudsak Polens gräns.

Nyligen tillagt – Swebbtv

Den vitryska regimen har dirigerat migrantströmmar mot den polska gränsen sedan juli i år. Migranterna kommer från Mellanöstern och har flugits in från Turkiet som agerat mellanhand. Polen fortsätter att stoppa och gripa illegala migranter om de lyckas ta sig förbi de alltmer rigida gränsskydden, de illegala migranterna skickas sedan tillbaka över gränsen till Vitryssland. EU har tidigare, via EU-kommissionären Ylva Johansson, meddelat att EU ser allvarligt på detta. Om ett land griper en illegal migrant och för denne tillbaka över gränsen, kallas det för ”push-back” och går emot internationella konventioner samt EU:s grundvärderingar enligt EU-kommissionen. EU har däremot tonat ner den kritiken de senaste veckorna.

Spänningarna har ökat successivt och flera våldsamma sammandrabbningar mellan migranter och polska säkerhetsstyrkor har inträffat vid flera tillfällen.

Samtidigt som detta skett har ryska bombplan övat bombningar och luftlandsättningar riktade mot Polen och Baltikum. Ryssland backar upp Vitryssland i den pågående gränskonflikten. Det har sedan tidigare riktats anklagelser från såväl EU som NATO om att dessa migrantströmmar är att se som en hybridattack mot Polen och EU. Polen, Litauen och Lettland har kallat till krismöte med övriga medlemmar i NATO, ett så kallat artikel 4-förfarande där en eller flera medlemmar kan anse att deras politiska oberoende, territoriella integritet eller säkerhet är hotad.

EU menar att all skuld avseende migrationskaoset vid den polska och vitryska gränsen faller på den vitryska regimen. EU har svarat med att addera ytterligare sanktioner till följd av de migrantströmmar som den vitryska regimen dirigerat mot i huvudsak Polen. Vitryssland fick sanktioner riktat mot sig efter senaste presidentvalet där EU och särskilt de baltiska länderna samt Polen tog parti för den vitryska oppositionen. Migrantströmmarna som riktas mot Polen anses vara en del av ett utpressningsförsök från Vitrysslands sida att få EU att backa från sanktionerna. När NATO-landet Turkiet genomförde samma typ av attacker mot Grekland förra året valde EU däremot istället att ge efter för krav från Turkiet att öka på de betalningar EU gjorde till Turkiet, betalningar som går till Turkiet för att regimen i Ankara inte ska slussa vidare illegala migranter via Turkiet till Europa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program