Ingen säkerhetsgaranti efter Nato-ansökan – men prominenta ministerbesök utlovas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

SVT påstår i en nyhetsartikel att regeringen ser det som klart att ”Sverige kommer skyddas av Nato” om man ansöker om medlemskap i alliansen. Men i public service-kanalens egen artikel framgår det att Sverige inte kommer få någon säkerhetsgaranti. Däremot kommer Nato öka sin närvaro i Sverige, genomföra fler övningar samt oftare skicka hit ministrar.

SVT toppar idag sin sajt med rubriken ”Hultqvist (S): Är klart – Sverige kommer skyddas av Nato”.

Rubriken kan alltså tolkas som att Sverige kommer få garantier från Nato om man ansöker om medlemskap i krigsalliansen.

Men läser man artikeln framgår det i stället att Sverige inte kommer få en sådan garanti.

Det handlar i stället om att Nato kommer genomföra fler militärövningar, mer frekvent ha fartyg i svenskt vatten och att prominenta ministrar från andra länder oftare kommer besöka Sverige.

Försvarsdepartementet vid regeringskansliet betonar att man inte vill kalla det för en säkerhetsgaranti. Enligt departementet handlar det i stället om så kallade försäkringar och utfästelser från Nato-länder om att hjälpa Sverige om så skulle behövas.

”Inte en uttalad garanti”, står det bokstavligen i SVT:s artikel.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar det inte heller för en säkerhetsgaranti.

På frågan om han ser besök och fler övningar som en garanti, svarar han SVT:

– Jag ser det som en del i ett gemensamt ansvarstagande. Det är klart att om vi kommer in i ett läge där vi ansöker om Nato-medlemskap, då behövs det försäkringar och då ska man se den här typen av händelser och aktiviteter i det perspektivet.

Hultqvist vill inte ens se det som en informell säkerhetsgaranti, när SVT frågar det, utan som ”säkerhetspolitiska markeringar”. SVT upprepar alltså frågan om det handlar om en garanti, vilket det inte gör. Det påstås ändå vara ”klart” att Sverige kommer få skydd efter en Nato-ansökan. Men om så verkligen är fallet återstår frågan varför man inte får en uttrycklig säkerhetsgaranti.

Försvarsministern har tidigare varit en mycket stark motståndare till ett svenskt Nato-medlemskap. Så sent som i höstas lovade han att aldrig medverka till en svensk Nato-ansökan, skriver Världen idag.

Även SVT har uppmärksammat detta. Jämför:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program