Påven: Nato kan ha provocerat fram kriget

Foto: Jeffrey Bruno

Påve Franciskus menar nu att Nato kan ha provocerat fram den ryska invasionen av Ukraina, säger han i Corriere Della Sera.

Det är i en exklusiv intervju med den italienska tidningen Corriere Della Sera som påve Franciskus menar att Natos expansion kan ha provocerat fram det ryska anfallet mot Ukraina.

Han säger att ”Natos skällande vid Rysslands port” kan ha förmått Putin att invadera landet.

– Jag vet inte om hans (Putins) ilska har blivit framprovocerad, men jag misstänker att det kanske främjades av västvärldens attityd, hävdar han.

Enligt påven ”utlöstes konflikten av andra aktörer”, men han namnger ingen specifik stat.

Hans största oro, enligt den italienska tidningen, är att Putin inte snabbt kommer stoppa kriget.

Franciskus har varnat för att det i flera år har pågått ett världskrig i olika länder i världen, och att detta nu kan utvecklas till ett fullskaligt världskrig. I intervjun nämner han också krigen i Syrien, Jemen, Irak, och i Afrika. Han menar att det handlar om mer än nationella konflikter.

– Jag bara konstaterade bara vad som skedde. Syrien, Jemen, Irak. I Afrika, en rad konflikter efter varandra. I var och en av dem står internationella intressen på spel, säger han i tidningen.

Påven är också tveksam kring vapenleveranser till Ukraina. Men han vill inte svara konkret på frågan om västvärlden bör förse landet med vapen. Han säger att han bor för långt bort för att kunna besvara frågan. Påvens doktrin har dock alltid avvisat kapprustning.