”Ingen grund för Israels påstående att attacken mot sjukhuset orsakades av misslyckad raketuppskjutning”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Israelis militär hänvisar till filmmaterial från Al Jazeera för att bevisa att det var en misslyckad raketuppskjutning från Islamiska Jihad som träffade Ahli-sjukhuset i Gaza. Men nyhetskanalen gjorde en noggrann analys av materialet, och andra filmer som fångat händelsen, och förnekar Israels påstående. Tvärtom hittade man ”ingen grund” för påståendet att sjukhuset träffades av en felskjuten raket. Raketerna som skickades från Gaza stoppades av Iron Dome, enligt nyhetskanalen. Därefter bombades sjukhuset.

Det är Al Jazeera som gjort en djupare undersökning av attacken mot al-Ahli-sjukhuset i Gaza.

Myndigheterna i Gaza anklagar Israel för attacken. Israel förnekar och hävdar i stället att det var en misslyckad raketuppskjutning från Islamiska Jihad som träffade sjukhuset.

Al Jazeera berättar att den israeliska militären använt filmmaterial från deras nyhetskanal för att bevisa sitt påstående och förneka ansvar.

Så Al Jazeeras digitala undersökningsteam, SANAD, granskade det egna materialet samt annat filmmaterial från andra källor.

På detta sätt fick man fram en detaljerad tidslinje över händelseförloppet, förklarar man. I den djupgående analysen lyckades man hitta fyra israeliska flyganfall vid sjukhuset.

I en film syns flera raketanfall från Gaza, men också att dessa stoppades av Israels luftvärnsrobotsystem Iron Dome.

På den Al Jazeera-film som den israeliska militären hänvisar till syns en raket från Gaza, men även denna stoppades och totalförstördes i luften. Det var den sista raket som skickades från Gaza, enligt Al Jazeera. Detta skedde innan sjukhuset bombades.

Al Jazeera fann ”ingen grund för den israeliska arméns påstående att attacken mot al-Ahli-sjukhuset i Gaza orsakades av en misslyckade raketuppskjutning”, säger man.

Även brittiska media har tidigare ifrågasatt Israels ”bevis”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program