Brittisk media: IDF-ljudupptagning kan vara fejk

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”Tonen, syntaxen, accenten och formspråket” i den ljudinspelning som Israels militär IDF publicerat för att bevisa att det var Islamiska Jihad som bombade al-Ahli-sjukhuset i Gaza sägs nu kunna vara fejk, rapporterar brittiska Channel 4 News.

Diskussionerna kring vem som bombade al-Ahli-sjukhuset i Gaza, som ska ha dödat hundratals civila, fortsätter.

Enligt Hans Liwång, docent i försvarssystem vid Försvarshögskolan, går det att ta reda på vem som ligger bakom attacken. Detta genom sådant som teknisk bevisning och satellitbilder, säger han i SR Ekot. Ryssland har krävt satellitbilder för att klargöra vem som bombade sjukhuset.

Israel hävdar att det är Islamiska Jihad som ligger bakom explosionen.

Samtidigt rapporterar nu brittiska Channel 4 News att den ljudinspelning som den israeliska militären IDF släppt, där två personer från Hamas uppges säga att sjukhuset träffades av en misslyckad raketskjutning från just Islamiska Jihad, är fejk.

”Flera experter bekräftar Hamas syn för Channel 4 News att ljudbandet från ’Hamas’-operatörer som talar om missilfelet är fejk. De säger att tonen, syntaxen, accenten och formspråket är absurt”, skriver Channel 4 News chefskorrespondent Alex Thomson, som rapporterat om ett 20-tal olika krig i 25 år, i ett inlägg på X.

Channel 4 har också publicerat ett nyhetsinslag på Youtube där ljudinspelningen påstås sakna trovärdighet på grund av dess ”språk, accent, dialekt, syntax och ton”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program