IMF varnar för ekonomiska läget efter misslyckandet i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Internationella valutafonden, IMF, varnar nu för ”exceptionellt hög” osäkerhet i ekonomin samt ”geoekonomisk fragmentering” i världen.

Proxykriget i Ukraina skulle krossa Ryssland. Men sanktionerna mot Ryssland fungerar inte och Ukraina har bara förlorat stora delar av sitt land och sin befolkning.

Väst tappar sin dominans och petrodollarn, som det finansiella systemet bygger på, hotas av omvärldens växande allianser, som BRICS. Länder börjar handla i kinesiska yuan i stället för dollar. Ryssland ser ut att stärkas och Kina har därför medvetet ställt sig på Rysslands sida.

BRICS-länderna har gått om G7 i global BNP och har sedan ett antal år tillbaka en egen nödfond och utvecklingsbank, som Egypten nu anslutit sig till.

Västvärldens förtroendekapital minskar, vilket bidrar till bankkrisen.

Därmed håller världsekonomin på att fragmenteras, enligt Internationella valutafonden. Den globala tillväxten kommer under 2023 hamna på under 3 procent.

”Osäkerheterna är exceptionellt höga, bland annat på grund av riskerna för geoekonomisk fragmentering som kan innebära en värld som delas upp i rivaliserande ekonomiska block – en ’farlig uppdelning’ som skulle göra alla fattigare och mindre säkra. Tillsammans gör dessa faktorer att utsikterna för världsekonomin på medellång sikt sannolikt kommer att förbli svaga”, skriver IMF-chefen Kristalina Georgieva.

”Det är också tydligt att riskerna för den finansiella stabiliteten ökat. I en tid av högre skuldnivåer skapar den snabba övergången från en lång period med låga räntor till mycket högre räntor – nödvändiga för att bekämpa inflationen – oundvikligen stress och sårbarheter, vilket framgår av den senaste utvecklingen inom banksektorn i vissa avancerade ekonomier”, fortsätter hon.

Det finns dock en ljuspunkt i ekonomin, enligt IMF, och det är Kina.

Kinas BNP-tillväxt väntas bli 5,2 procent i år, en kraftig ökning med mer än 2 procentenheter jämfört med 2022.

”Den robusta återhämtningen innebär att Kina kommer att stå för omkring en tredjedel av den globala tillväxten 2023”, skriver Georgieva.

– Detta är den perfekt stormen, säger USA:s förra biträdande finansminister Monica Crowley i en intervju med Fox News. Att vara världsvaluta har varit ett privilegium, men vi har missbrukat detta privilegium. Detta har värderat ner dollarn. Till på köpet har vi nu Joe Bidens svaghet, hans krig mot inhemsk energiförsörjning och hans krig i Ukraina. På grund av detta har USA:s fiender, ledda av Kina, kunnat forma ett nytt ekonomiskt block.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program