Massprotester mot Netanyahus ”teokratiska diktatur”

© Foto: Avi Ohayon / Government Press Office (CC BY-SA 3.0)

Benjamin Netanyahus koalitionsregering skakas nu av massiva protester, som kräver att regeringen drar tillbaka den rättsliga reform som hotar Israels maktfördelning. Kritiker anser att Netanyahu försöker göra Israel till en ”teokratisk diktatur”.

De senaste dagarna har det skett massiva protester mot Israels regering efter att premiärminister Benjamin Netanyahus försök att försvaga landets rättssystem.

Netanyahus lagförslag undergräver maktfördelningen och hotar splittra landets befolkning. Med den nya lagen skulle det bli svårare att avsätta en premiärminister, och landets parlament skulle få möjlighet att ompröva beslut från Högsta domstolen.

Israels president Isaac Herzog har uppmanat regeringen att pausa förslaget ”omedelbart”.

– Ni har hela världens ögon på er, säger han.

Demonstranterna anser bland annat att regeringen försöker förvandla Israel till ett ”teokratiskt, patriarkalt, totalitärt samhälle”, uppger BBC.

Israel är på väg mot ett ”ultrareligiöst auktoritärt styre”, heter det också.

Enligt The Independent har hundratals framstående israeler uppmanat Storbritannien och Tyskland att ställa in Netanyahus statsbesök på grund av hans teokratiska strävan.

1.000 israeliska kulturpersonligheter anklagar i ett öppet brev Benjamin Netanyahu för att ha konspirerat med ”messianska” politiska krafter och ”dömda judiska terrorister” i syfte att omdana Israel från en ”blomstrande demokrati till en teokratisk diktatur”.

Netanyahus koalition har 64 av 120 platser i det israeliska parlamentet Knesset, vilket innebär att bara några få ledamöter skulle kunna stoppa det omstridda lagförslaget, påpekar SVT.

Att ge efter för demonstranterna vore dock att vika sig för ”anarki”, anser koalitionskollegorna i de ultrareligiösa högerpartierna Otzma Yehudit och Religiösa Sionistpartiet, skriver TT/SVT.

Det som sker är helt enkelt en kraftig polarisering mellan sekulära och religiösa, judiska krafter. Alla är nämligen inte negativa till lagförslaget.