”I en demokrati ska du få säga vad du tycker” – om Gonzalo Liras försvinnande

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Uttrycker du regimkritiska åsikter i Ukraina, som påstår sig vara en demokrati, kan du gripas, torteras och kastas i fängelse, enligt den chilensk-amerikanska bloggaren Gonzalo Lira, som säger sig ha utsatts för just det. Nu är Gonzalo Lira försvunnen igen.

Det är fortfarande oklart exakt vad som hänt med den chilensk-amerikanska bloggaren och journalisten Gonzalo Lira.

I början av veckan publicerade han inlägg i sociala medier för första gången på tre månader.

Han berättade att han suttit i ett ukrainskt fängelse, och att han torterats där, men till slut släppts fri i väntan på rättegång.

Gonzalo Lira anklagas för att stödja den ryska ockupationen, sedan han kritiserat det officiella narrativet om Ukrainakonflikten.

Men eftersom han varit säker på att han kommer dömas till ett långt fängelsestraff och skickas till arbetsläger, förklarade han att han tänkte fly till Ungern som politisk flykting. Han publicerade sina inlägg nära gränspassagen. Sedan dess har han försvunnit. Enligt uppgift är han återigen gripen av den ukrainska underrättelsetjänsten SBU.

Gonzalo Lira greps första gången i april 2022, men släpptes fri en vecka senare. Trots det fortsatte han göra filmklipp kritiska till den ukrainska regimen. Cirka ett år senare greps han igen.

Den svenska podden Ingrid och Maria har tidigare intervjuat Gonzalo Lira.

– Vi var så glada för att han blivit frisläppt från det förra gripandet, säger journalisten Ingrid Carlqvist till Swebbtv Nyheter. Han berättade lite om hur det hade varit. Då frågade vi varför han inte lämnar Ukraina. Han hade fått utreseförbud.

– Han fortsatte ju göra sina kritiska videor, för i en demokrati ska du ju få lov att tala om vad du tycker även om det är i strid med vad regeringen anser. Sedan blev han gripen en gång till och då blev vi mycket, mycket oroliga. Vi tänkte att de redan hade släppt honom en gång, kommer de göra det en gång till? Eller var det här sista gången vi såg till honom?

Enligt Carlqvist hade Lira efter sin senaste frisläppning undersökt olika vägar ut ur Ukraina.

– Han hade fått tillbaka sin motorcykel och sitt pass, vilket är väldigt konstigt om man tänker på det så här i efterhand. Efter han lagt ut sina filmer och sitt Twitter-inlägg, har vi inte hört någonting ifrån honom, fortsätter hon. Var det här bara en fälla? Eller var det ett stort misstag av honom att ställa sig fem kilometer från gränsen och göra filmer? Skulle han ha väntat tills han tagit sig över gränsen? Eller hade de redan koll på honom? Vi vet inte.

RT skriver att Lira ”stoppades av ukrainska gränsvakter och har inte hörts av sedan dess”.

”Paging Gonzalo Lira. Gonzalo Lira Where art thou?”, skriver den amerikanska transpersonen Sarah Ashton-Cirillo, som leder nyhetsprogram för den ukrainska militären, på Twitter.

Se Ingrid och Marias intervju med Gonzalo Lira HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program