Den kraftiga inflationen som nu sker var oundviklig. Swebbtvs analytiker förutsåg den redan förra året. Men hur kraftig kommer den bli?
Ända sedan förra året har Swebbtv varnat för en kraftig inflation i Sverige. Och nu har vi fått just det, den högsta inflationen sedan 1993.
Under coronapandemin har det nämligen tryckts enorma mängder nya pengar i världen med noll procents ränta. Och detta innebär stora problem, bland annat en risk för hyperinflation, förklarade Sandviks förre VD och näringslivsprofilen Per-Olof Eriksson i Swebbtv vid årsskiftet.
– Det är ett garanterat problem. Det är bara en fråga om hur det ska lösas och hur svårt det blir att lösa, sade P-O Eriksson i Swebbtv. Om man inte bromsar så leder det till hyperinflation, så räntan måste upp. Och den övergången kommer bli smärtsam. När den här typen av grundinflation är på väg kan man bara hejda den genom att pengar kostar pengar.
Enligt P-O Eriksson fanns det redan då tydliga tecken på att inflationen tagit fart, och problemet kan bara lösas med hjälp av höjda räntor, påpekade han.
Och precis det flaggade riksbankschefen Stefan Ingves för så sent som idag onsdag. Enligt Ingves är inflationen ”alldeles för hög”. Samtidigt är både Ryssland och Ukraina relativt små ekonomier, och Sverige är inte extremt beroende av länderna, hävdar han.
– Vi hade räknat med att det skulle dröja till 2024 – men nu får vi räkna om och det innebär rimligtvis att räntehöjningarna kommer tidigare, säger han i Sveriges Radio P4 Halland.
Inflationen var alltså oundviklig, även om nu Ukrainakriget utpekas som huvudorsak.
Så hur kraftig kommer inflationen bli? Enligt Swedbank väntas köpkraften i genomsnitt minska med 700 kronor per månad och svensk, förklarar man i SVT.
Men för vissa kan det bli mycket mer.
Swedbank räknar med en inflation på 4,5 procent under 2022. Men värstascenariot är 6 procent.
Med en inflation på 4,5 procent skulle en tvåbarnsfamilj som bor i en villa förlora en köpkraft på ungefär 1.900 kronor per månad, enligt Swedbanks uträkning. Men med en inflation på 6 procent, som inte är omöjligt, skulle familjen förlora hela 2.800 kronor varje månad.
En ensamstående i hyresrätt kommer förlora en köpkraft på ungefär 400 kronor. Detta på grund av bland annat ökade kostnader för livsmedel och bostad. Med en inflation på 6 procent skulle den förlorade köpkraften i stället landa på 500 kronor.
Ett äldre par som är pensionärer och som bor i en bostadsrätt kommer förlora 500 kronor om inflationen blir 4,5 procent, och 750 kronor om den blir 6 procent.
Har familjen bil kan kostnaden öka ytterligare med upp till 1.200 kronor per månad.
– Det var länge sen vi såg hushållen tappa så mycket köpkraft som nu. Vårt huvudscenario är att vi kommer ha en inflation i år på 4,5 procent, men vi kan inte utesluta att det bli högre, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till SVT.
Se Swebbtvs senaste program om inflation: