Hersh: Terrorbombningen mot Nord Stream ”det dummaste USA gjort”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Seymour Hersh. © Foto: Hossam el-Hamalawy (CC BY 2.0)

Terrorbombningen av den rysk-europeiska energiinfrastrukturen Nord Stream var troligen det dummaste USA gjort på länge. Det kommer inte bara få fasansfulla konsekvenser för Europa, utan kan även få mycket allvarliga politiska konsekvenser för USA. Det är därför USA förnekar inblandning och mainstream-media håller tyst om avslöjandet, trots att det är sant, enligt Hersh.

Det är Amy Goodman på Democracy Now som intervjuat den grävande journalisten Seymour Hersh, som nyligen avslöjade att det var Nato-länderna USA i samverkan med Norge som bombade sönder Nord Stream i september förra året.

Youtube har försökt gömma undan intervjun genom att kräva åldersverifiering på filmen. (Intervjun går även att se på Rumble.)

Detta var något av det dummaste som USA någonsin gjort, enligt Hersh.

Terrorattacken kommer få allvarliga konsekvenser få Europa, och undergräva Nato, menar han.

Men den kan även få mycket allvarliga politiska konsekvenser för USA – varför den amerikanska regeringen förnekar inblandning.

Bidenadministrationen ville inte att Tyskland skulle kunna dra sig ur Ukrainakriget och öppna upp Nord Stream igen för att få ner sina energipriser.

Därför tog man bort det alternativet – genom terrorbombningen.

– Man befarade att Europa skulle dra sig ur kriget. Men nu har man i stället sagt till Europa att de tillhör andra klassen. Konsekvenserna för Europa kommer bli fasansfulla. Och jag tror att detta kommer undergräva Nato, som jag alltid ansett vara ytterligt värdelöst.

– Jag känner folk som nu betalar fem gånger så mycket för el. Människor betalar tre eller fyra gånger mer för gas. Det finns inte tillräckligt. Det är väldigt dyrt.

Terrorattacken kan till och med få länder att lämna Nato, tror han.

– Detta är förmodligen, enligt några av de personer som genomförde det, en av de dummaste saker som den amerikanska regeringen har gjort på flera år – och vi har haft fyra år med Trump, säger Seymour Hersh i Democracy Now.

Samtidigt tror han att terrordådet kan få konservativa krafter i Tyskland att resa sig.

Kort klipp:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program