Hersh om kriget: Har övergått till vansinne

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Seymour Hersh. © Foto: Institute for Policy Studies (CC BY 2.0)

Västvärlden har tappat sitt förnuft när det gäller Ukraina och Ryssland. Hejaropen för Ukraina ”var galenskap” ända från början av kriget, säger den legendariska journalisten Seymour Hersh i en ny intervju med Russel Brand.

Omvärldens ställning i Ukrainakriget åsidosätter sunt förnuft.

Det anser den grävande journalisten Seymour Hersh, som nyligen avslöjade att det var Nato-länderna USA och Norge som sprängde sönder Nord Stream i september för året. Detta för att Tyskland och Europa inte skulle kunna dra sig ur Ukrainakriget under vintern.

Att kapa banden mellan Ryssland och Europa har länge stått på USA:s agenda.

Den amerikanska makteliten ser relationen som ett hot mot sin globala hegemoni.

– Hejaropen för Ukraina var galenskap hela vägen i kriget, säger Hersh. Jag är ledsen. Det betyder inte att jag älskar Ryssland. Jag vill verkligen inte medge att jag gillar något i Ryssland. Det skulle få mig i riktigt trubbel. Jag skulle behöva ha min fru starta bilen kommande år.

– Men det är så mycket fientlighet mot Ryssland att det åsidosätter sunt förnuft, fortsätter han.

– Det är vad som hänt. Den ryska armén skulle förlora mot Ukraina. Det kommer helt enkelt inte hända. Och när Biden sprängde (Nord Stream) var människor i samhällstoppen bestörta. De såg det som att han beslutade att Europa skulle bli kallt och fattigt, för att han ville försöka vinna kriget i Ukraina, ett krig som han inte kan vinna.

Men det finns flera skäl till Ukrainakriget, menar Hersh. Presidenter älskar krig, eftersom det ger bra opinionssiffror, säger han till Russel Brand.

Så här säger han om Natos expansion och byggande av militäranläggningar österut i Europa:

– De fortsätter beskriva den ryska attacken som oprovocerad. Den var verkligen provocerad.

Serymour Hersh har fått höra att han blivit ”mästare på att dekonstruera det uppenbara”.

– Jag menar, vad var så svårt med den här historien?, säger han om sitt Nord Stream-avslöjande som han lyckades finna svaret på tack vare källor inom den amerikanska staten som kan skaffat sig under sin halvsekellånga journalistiska karriär. Vi visste att Ryssland inte gjorde det. De hade bara behövt stänga av kranen. Vem är nästa misstänkta förövare? Vem kan det vara? Vi. Presidenten (Joe Biden) sade i princip det rakt ut.

Hersh har fått kritik för att han inte namngett sin källa till scoopet. Men det har han aldrig behövt göra innan, påpekar han. Nu presenteras detta i media plötsligt som ett problem.

Att röja sina källor är inget han kommer börja göra.

Terrordådet mot Nord Stream är ”katastrofalt” för Europa, påpekar Hersh. För det är billig gas från Ryssland som fått Europas ekonomier att växa så kraftigt de senaste 12 åren.

Samtidigt tror han att människor börjar vakna och inse att mainstream-media inte sysslar med journalistik längre. Detta kommer tvinga fram radikala förändringar framöver.

Se kortare klipp HÄR.

Se hela intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program