Halva Europa smittat inom två månader

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Mer än hälften av Europas befolkning kommer ha smittats av omikronvarianten inom två månader. Det säger nu WHO. Samtidigt bedöms smittan snart sjunka i Sverige. Omikron kan vara vägen ut ur pandemin, om politikerna tillåter det.

Varken dubbel- eller trippelvaccinering stoppar omikroninfektion. Tvärtom verkar den särskilt drabba vaccinerade.

Förra veckan rapporterades att kungen och drottningen testat positivt för smittan trots tre doser. Österrikes trippelvaccinerade förbundskansler Karl Nehammer smittades också av covid. Demokraten Alexandria Ocasio-Cortez har nu infekterats, trots boosterdos.

Och den smittsamma varianten väntas förr eller senare smitta alla.

– I den här takten beräknas mer än 50 procent av befolkningen i regionen [Europa, vår anm] ha infekterats med omikron de kommande sex till åtta veckorna, sade WHO:s Europachef Hans Kluge under pressträff enligt AFP.

Han hänvisar till en bedömning från Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Enligt Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, kommer smittan troligen snart sjunka även i Sverige, eftersom det var så det blev i England och Danmark.

– Att omikron sprids så brett kan vara till vår fördel, att vi bygger upp ett skydd i samhället som till slut bidrar till att vi kommer ut ur pandemin, säger han till TT.

Men om och när politikerna lyfter restriktionerna och tar bort vaccinpassen återstår att se. I Sverige har restriktionerna blivit värre och värre, trots låg belastning på IVA och normal dödlighet. Vissa bedömare hävdar att smittan har övergått från en pandemi baserad på ett virus till en pandemi baserad på politiska agendor och maktbegär. Även i traditionella medier ifrågasätts om samhället någonsin kommer återgå till det normala.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program