Media börjar ifrågasätta restriktionerna: ”Hur länge ska farsen tillåtas?”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Även etablerade medier börjar nu kritisera regeringens inskränkningar av demokratin. De mycket hårda restriktionerna saknar grund i verkligheten, påpekas det i tidningar.

Under måndagen presenterade regeringen nya hårda restriktioner. Detta motiverades bland annat med att influensa och RS-virus sprids i landet.

Vården måste skyddas påstods det, trots att det ligger få covidpatienter på IVA (totalt 102, en minskning med 19 senaste veckan).

Men nu börjar även etablerade medier vakna till liv.

Enligt Aftonbladets Oisín Cantwell inskränker regeringen demokratin på grund av vinterkräksjuka.

Han påpekar att bara 0,009 procent av Sveriges befolkning sjukhusvårdas för corona och ifrågasätter hur länge den ”svarta farsen” ska tillåtas fortgå.

”Borde inte politiken snarare handla om att stärka vårdens kapacitet på kort och lång sikt än dessa eviga inskränkningar? … Två år in i pandemin är tidigare otänkbara frihetsinskränkningar så mycket av ett nytt normaltillstånd att de går att utnyttja till att hålla en underdimensionerad sjukvård fungerande. Det är faktiskt oerhört”, skriver han i Aftonbladet.

Enligt Cantwell är det också anmärkningsvärt att journalisterna på regeringens pressträffar inte ifrågasätter restriktionerna.

I GP påpekas det att ”de nya restriktionerna möter fler protester än tidigare”, samtidigt som tidningen dock skyller på ovaccinerade – trots att det totalt sett alltså ligger få på IVA oavsett vaccinationsstatus.

Även Expressens Viktor Barth-Kron kritiserar de så kallade åtgärderna, och tvivlar på att de över huvud taget har någon effekt. Någon utvärdering görs inte av regeringen, påpekar han.

Barth-Kron poängterar att det numera är ”belastningen på sjukvården” i allmänhet som får staten att inskränka människors frihet, inte bara covid.

Han är inte ens längre säker på att samhället blir normalt igen. Är de ”godtyckliga inskränkningarna” här för att stanna?, undrar han.

”Det handlar heller inte bara om covid-19 längre. Frågan om det alls finns en väg tillbaka börjar bli svår att vifta undan… Det innebär, vilket både ministrar och myndigheter nu är tydliga med, att även saker som influensa och RS-virus numera räknas in i den kurva som ska plattas till”, skriver Viktor Barth-Kron i Expressen, en tidning som tidigare hetsat för vaccinpass.

Från ”oppositionen” är det officiellt närmast tyst, men i sociala medier stormar det vidare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program