Fullvaccinerade behöver inte testa sig – hård kritik i sociala medier

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Fullvaccinerade personer behöver inte längre testa sig för covid-19 om de får symtom. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen. Men i sociala medier är kritiken hård, eftersom fullvaccinerade också sprider smittan.

Igår beslutade Folkhälsomyndigheten att fullvaccinerade personer inte behöver testa sig för covid-19, även om de har symtom.

”Fullvaccinerade barn, unga och vuxna och de som nyligen haft covid-19, behöver från och med den 1 november generellt inte testas för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom eller feber… De nya rekommendationerna som träder i kraft den 1 november sker mot bakgrund av att stora delar i befolkningen över 16 år nu är fullvaccinerad”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Beslutet togs trots att fullvaccinerade blir sjuka, dör och sprider smittan.

I Uppsala län är till exempel 35 procent av alla smittade fullvaccinerade.

En stor mängd äldreboenden har drabbats av coronaviruset – trots att boende och personal varit fullvaccinerade. På ett äldreboende i Simrishamn dog nyligen två personer med covid-19. Enligt kommunen hade smittan förts in på boendet av fullvaccinerad personal.

7 av 10 av alla som dör med smittan i Sverige är fullvaccinerade.

Det finns dock undantag för de nya råden. Till exempel uppmanas alla som blivit exponerade för coronasmittan, eller ingår i en smittspårningskedja, att testa sig. Detta gäller även för fullvaccinerade.

– Det viktigaste är att fokusera testningen på miljöer och grupper där det finns risk för konsekvenser av covid-19 och där vi bedömer att testningen är ändamålsenlig och gör skillnad. Den omfattande testningen bland fullvaccinerade personer bedöms inte längre vara motiverad, hävdar biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Men i sociala medier är kritiken häftig, från båda håll i vaccindebatten. Personer som inte testas försvinner från statistiken, påpekas det.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program