Förundersökning inleds till följd av skeppsbranden utanför Göteborg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Kustbevakningen

Åklagare meddelar att förundersökning kommer inledas för att reda ut vad som föranledde den omfattande skeppsbranden söder om Vinga utanför Göteborg, enligt DN. Det är fartyget Almirante Storni som transporterar trävaror som brinner, fartyget började brinna i lördags och brandbekämpningen pågår ännu.

Enligt uppgifter från kustbevakningen är flera fartyg är involverade i släckningsarbetet. Utöver svenska fartyg har Norge varit behjälpliga. Besättningen om 17 personer är fortsatt kvar ombord, kaptenen har inte beordrat evakuering och kustbevakningen har skickat ombord personal för att vara behjälplig i släckningsarbetet.

Kustbevakningen vill flytta skeppet till en ny plats för att kunna hantera situationen, sämre väder är på ingående vilket kan skapa stora problem. Skeppet behöver läggas till i ett läge där det befinner sig i lä eller transporteras in i Göteborgs hamn.

– Fartyget kan inte ligga kvar där hon ligger, hon behöver flyttas till en plats i lä eller till hamn. Vi påskyndar den processen, tiden rinner iväg och prognosen visar att hårt väder snart är här, säger Fredrik Hallerström som är Kustbevakningens räddningsledare i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen oroas också vad som kan hända om de inte kan lösa situationen.

– Att ytterligare dra ut på tiden är inte hållbart, sett till uthålligheten för vår egen och övrig personal. Vi har också ett ständigt miljöhot i form av det bränsle som finns ombord, säger Hallerström i pressmedelandet.

Enligt uppgifter från SVT Nyheter fick Almirante Storni flera anmärkningar gällande brandsäkerheten vid en tidigare inspektion, ändå användes fartyget i aktiv tjänst. Kustbevakningen kommer att bistå åklagaren i utredningen så fort branden är släckt och fartyget är på säker plats.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program