Fortsatt Nato-nej: Turkiet kräver fler eftergifter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Maurice Flesier (CC BY-SA 4.0)

Turkiet upprepar nu samma ståndpunkt som innan när det gäller den svenska maktelitens strävan att gå med i den amerikanska militäralliansen Nato. Det är fortfarande ”omöjligt” för Turkiet att i dagsläget godkänna Sveriges medlemsansökan. Turkarna är inte imponerade av Sveriges lagändringar, rapporterar Tass.

Sverige har inte gjort några större framsteg när det gäller att tillfredsställa de krav som Turkiet anser sig ha ställt för att säga ja till ett svenskt Nato-medlemskap.

Det tycker i varje fall Turkiet.

Sverige har infört ändringar i grundlagen och antiterrorlagstiftningen. Men detta imponerar inte på turkarna.

Turkiet vill ha strängare inskränkningar mot grupper man anser vara terrorister.

– Trots de införda lagändringarna fortsätter dessa organisationer vara aktiva i Sverige på samma sätt, utan några förändringar, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu enligt Tass.

Turkiet har inte några några särskilda problem med Finland och dess medlemsansökan till Nato.

Det är Sverige man har problem med.

– Vid detta ögonblick är det omöjligt att godkänna Sveriges ansökan, säger Cavusoglu.

Utrikesministern påpekar dock att Turkiet inte ser Sverige eller Finland som fiender. Men det finns ett antal frågor som kräver en lösning, påpekar han.

Sverige, Finland och Turkiet ska hålla ett nytt möte den 9 mars. Turkiet tycker det är viktigt visa upp för övriga Nato-medlemmar att Sverige ”än så länge inte har uppfyllt sina skyldigheter”.

Nyligen avslöjades det att Nato-länderna USA och Norge bombade sönder Europas energiförsörjning genom att spränga gasledningarna Nord Stream 1 och 2. De fjärrutlösande sprängladdningarna placerades ut på gasledningarna under en Nato-övning i Östersjön i juni förra året, enligt den grävande journalisten Seymour Hersh.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program