Sveriges ekonomi sämre än väntat

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Sveriges BNP sjunker kraftigt under fjärde kvartalet förra året. Det handlar om en bred nedgång som märks i många delar av ekonomin, uppger SCB.

Under tisdagen kom SCB:s definitiva BNP-siffror för Sverige.

BNP sjönk med 0,9 procent under fjärde kvartalet 2022 jämfört med samma period året innan.

Bland annat sjönk exporten med 1,0 procent och importen minskade med 1,1 procent. Produktionen inom näringslivet minskade med 1,3 procent, skriver SCB.

Hushållens konsumtion minskade med 0,2 procent medan hushållens reala disponibla inkomster sjönk med 2,7 procent.

– BNP sjönk under det fjärde kvartalet. Minskningen märks i många delar av ekonomin med breda nedgångar i näringslivets investeringar och hushållens konsumtion, säger Jessica Engdahl, sektionschef på Nationalräkenskaperna, ett uttalande.

Enligt Ekot var det väntat att BNP skulle sjunka med 0,6 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal. Men den siffra som SCB nu presenterar är ”betydligt sämre”.

Igår rapporterade Expressen att matpriserna i världen har sjunkit tio månader i rad. Trots det har matpriserna i Sverige ökat med 20 procent – bland annat på grund av den svaga kronan. Mot euron har kronan sjunkit åtta procent på ett år. Mycket av maten importeras och med en svag krona blir det dyrare att importera. Den svaga kronan förklarar dock inte allt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program