Mearsheimer: Situationen i Mellanöstern mycket farligare än Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Risken för eskalering är mycket större i Mellanöstern än i Ukraina. Det förklarar John Mearsheimer, professor i statsvetenskap, i en intervju med Glenn Greenwalds System Update. Hizbollah kan skicka 150.000 raketer mot Israel, påpepkar han.

Det är i en intervju med System Update som den framstående statsvetaren John Mearsheimer varnar för att konflikten i Mellanöstern är mycket farligare än den i Ukraina.

Enligt Mearsheimer är det iögonfallande hur Ukrainafrågan så snabbt kunnat hamna i skymundan och närmast helt ersättas av kriget i Mellanöstern.

Samtidigt tycker han inte det är så konstigt.

– Potentialen för eskalering här (i Mellanöstern) är mycket större än i Ukraina, säger han.

Exakt hur stor risken för eskalering är kan man dock inte säkert veta, påpekar han. Men om Israel invaderar Gasa med massiva civila offer som följd, vilket är den troliga utgången, kommer frestelsen vara stor för Hizbollah att ge sig in i kriget.

– Om Hizbollah går in, kan Iran gå in och då kan det verkligen spåra ur, säger han. Man ska komma ihåg att Hizbollah har mer än 150.000 raketer och missiler, varav många är rätt exakta. Om de släpper lös denna kraft mot Israel, kommer skadan bli enorm. Och Israel kommer då så klart slå till mot Libanon och särskilt Hizbollah. Och frågan är då om Iran kommer undsätta Hizbollah. Så det finns en mängd sätt som detta kan spåra ur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program