”Flyttar fokus från nederlaget i Bachmut” – om terrormordet på ryska journalisten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Om Ukraina verkligen förlorar staden Bachmut, där den ryska flaggan nu uppges vara hissad, vore det en stor förlust för landet och regimen i Kiev. Det säger nu även Swebbtvs analytiker Stig Berglund till Swebb Nyheter.
– Det här är inte bra för Ukraina, betonar han.

Det uppmärksammade terrormordet i Sankt Petersburg på den ryska krigsreportern Vladlen Tatarsky var troligen ett sätt från ukrainskt håll att ta bort fokus från förlusterna i Bachmut, där ryska trupper nu ska ha hissat Rysslands flagga på stadens stadshus.

Det bedömer Swebbtvs analytiker Stig Berglund.

Att man hissat sin flagga ser Ryssland som en seger över staden, även om det fortfarande finns kvar ukrainska styrkor i delar av staden.

– Tanken från ukrainsk sida var nog att flytta fokus från nederlaget i Bachmut. Och det gör det väl i viss mån, säger Berglund till Swebbtv Nyheter om terrormordet.

– Samtidigt har man från rysk sida omklassificerat det från ett kriminellt attentat till ett terroristattentat. Och då tillkommer ny lagstiftning där ryssarna förbehåller sig rätten att bestraffa gärningsmän i andra länder.

Varför är då Bachmut en så viktig kanske avgörande stad att förlora?

– Ett. Den är i vägen för rysk framryckning, fortsätter Stig Berglund. Två. Den har varit en väg och järnvägsknut som varit väldigt praktisk för Ukraina när de ska skicka trupper dit de behövs. Förstärkningar norrut eller söderut från Bachmut, måste ta en väldig omväg, en rejäl sväng västerut och sen passa fram till någon annan del av fronten. Det innebär väldiga omvägar och det innebär väldiga svårigheter att hinna fram i tid med rätt mängd trupp med mera.

– Det här är inte bra för Ukraina, påpekar Berglund.

Fronten i kriget mellan Ryssland och Ukraina har dock inte flyttat på sig särskilt mycket på sistone. Å andra sidan kan den rådande situationen ha gynnat Ryssland, enligt Berglund.

– Däremot har Ukraina brakat på med folk hela tiden, så ryssarna har inte haft någon anledning att flytta på sig, förklarar han. När folk kommer inom skotthåll så skjuter man.

– Alltihop är en väldigt sorglig historia.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program