Fler än 21.000 ukrainare har sökt asyl

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Över 21.000 ukrainare har sökt asyl i Sverige och Migrationsverket tror att huvudscenariot om 76.000 ukrainare kommer att söka asyl i Sverige fram till början av augusti.

– Just nu avgör Migrationsverket fler ärenden om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet än vad vi får in ansökningar. Den genomsnittliga tiden från ansökan till beslut är åtta dagar men väntas sjunka, meddelar Magnus Önnestig avdelningschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande på Migrationsverkets hemsida.

Den ryska invasionen inleddes för 30 dagar sedan, under krigets gång har över 21.000 ukrainska medborgare sökt asyl i Sverige och Migrationsverket har beslutat om 9.271 uppehållstillstånd för ukrainska medborgare. Migrationsverket har dessutom introducerat en E-tjänst för att ukrainska medborgare kan ansöka och få uppehållstillstånd digitalt, vilket syftar till att förenkla och snabba på processen. Detta efter att EU:s massflyktsdirektiv tillämpats som möjliggör snabbhantering av ärenden.

Den senaste månaden har Migrationsverket fått tag i fler boendeplatser för asylsökande. Enligt uppgifter från Migrationsverket ska det finnas över 19.000 platser att tillgå. Det finns också omkring 4.000 tillfälliga boenden som kommunerna har ordnat.

Migrationsverket utgår fortsatt från huvudscenariot att 76.000 personer kommer att söka skydd i Sverige under årets första sex månader.

– Det är därför viktigt att planera långsiktigt och ha en beredskap för att antalet sökande ökar. Vi bedömer också att fler på sikt kommer att vara i behov av boende, säger Magnus Önnestig i pressmeddelandet.

Migrationsverket har också ett högre scenario där över 200.000 flyktingar från Ukraina tar sig till Sverige. Kostnaden för Migrationsverkets mottagande enligt huvudscenariot ligger på närmare 10 miljarder kronor. Det finns ingen kostnadskalkyl för vad det högre scenariot skulle innebära i form av kostnader och logistik.

Swebbtv Nyheter har också sökt Migrationsverket för en kommentar om hur de avser lösa utbildningsbehoven för de ukrainska barnen. De har behov av lärare som både kan ukrainska och som är medvetna om den ukrainska skolplanen. Migrationsverket har ännu inte återkommit med svar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program