Påståenden om att ett ryskt landstigningsfartyg är sänkt sprids

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bilder sprids på sociala medier med ett brinnande skepp som anses vara ett ryskt landstigningsfartyg av klassen Alligator. Detta skepp ska enligt den ukrainska krigsmakten slagits ut av dem i den ockuperade hamnstaden Berdyansk.

Exakt anledningen till varför skeppet har börjat brinna har inte konstaterats, detta då ingen oberoende källa kunna verifiera skeppstyp eller anledning till branden. Det brinnande skeppet blir däremot ett avbräck för den ryska marinen, särskilt om det är en Alligator då skeppstypen har en byggd kapacitet för att kunna transportera cirka 400 soldater, 20 stridsvagnar och 40 stridsfordon. Skeppstypen Alligator är ett sovjetiskt byggt landstigningsfartyg.

Den våldsamma branden tvingade andra skepp att lämna hamnen. Det kommer vara problematiskt för ryssarna då det redan har rapporterats om logistiska problem för de ryska förbanden och Berdyansk är en viktig hamn för att föra in vapen, ammunition och andra förnödenheter. Branden innebär ett avbrott för att kunna utnyttja åtminstone delar av hamnen och skeppet i sig fyller en viktig funktion ur logistiskt hänseende.

Om Alligator-skeppet Orsk har fattat eld på grund av en olycka eller någon form av militärt angrepp är ännu oklart. Det är också fortsatt oklart om det verkligen är Orsk som har brunnit upp, även om mycket pekar på det.

Fler fartyg som sågs lämna hamnen såg ut att ha fattat eld, vad detta beror på eller status för dem är inte heller klarlagt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program