Västs Israelstöd sabbar konsensus bakom Ukraina och den ”regelbaserade ordningen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Försöken att skapa en global konsensus mot Ryssland och för den så kallade regelbaserade världsordningen kan nu gå helt förlorade. Detta eftersom västvärldens ledare ”rusat” för att stödja Israel, varnar diplomater för, rapporterar Financial Times. Allt prat om mänskliga rättigheter kan tappa sin betydelse, eftersom de ”regler” som applicerats på anfallet mot Ukraina inte verkar gälla för anfallet mot Gaza.

Gazankonflikten kan få stora politiska konsekvenser i världen.

Detta bland annat eftersom väst ”rusat” för att stödja Israel, vilket urholkar andra länders stöd till Ukraina, skriver Financial Times.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har västmakterna försökt skapa en konsensus i övriga världen mot Ryssland och kring upprätthållandet av en så kallad global regelbaserad ordning.

Men Gazakonflikten har ”ogjort månader av arbete” för att utmåla Ryssland som en global paria, enligt tidningen, eftersom Israels bombningar av Gaza – som hittills ska ha dödat över 1.000 barn – inte mötts med samma starka reaktioner som de som riktats mot Ryssland.

Den globala södern – länder som Indien, Brasilien och Sydafrika – är förlorad, bedömer en diplomat i den brittiska tidningen.

Samtidigt har Ryssland och Kina utvecklat starka band till palestinierna.

– Vi har definitivt förlorat striden i den globala södern, säger en senior G7-diplomat till Financial Times. Allt arbete vi har gjort med den globala södern [över Ukraina] har gått förlorat. Glöm reglerna, glöm världsordningen. De kommer aldrig att lyssna på oss igen.

Samma ”regler” som gäller för Ukraina måste även gälla för Gaza, annars kommer västvärldens trovärdighet försvinna, påpekar diplomaten i FT och undrar varför den globala södern, eller utvecklingsländer, annars någonsin skulle tro på västs prat om ”mänskliga rättigheter” igen.

Enligt en högt uppsatt EU-tjänsteman är det som nu sker en ”gåva från himlen till Ryssland”, säger diplomaten till Financial Times, eftersom ryssarna nu kan säga till en miljard människor i Mellanöstern eller arabvärlden att västmakternas ”globala ordning” inte gäller för dem.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program