Fimbulvintern 8 – om den osynliga marans förbannelse – och hur ord byter betydelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att ’huld’ betyder ljuv och älskvärd är det få idag som vet. Det är ett gammalt ord som snart kommer försvinna ur SAOL:s ordlista, som föråldrat, samtidigt som det lever kvar i sin absoluta motsats, den som redan på Ynglingakonungarnas tid hade placerats som förrädiskt avväpnande titel på den farliga Huldran.

När ord byter betydelse så tappar vi ett fotfäste i verkligheten. Vår logik fungerar inte längre som den ska. De namn vi sätter på saker ska helst vara enkla och oförändrade, för att vi på så vis ska kunna bygga upp en lika stabil verklighetsuppfattning. När betydelsen ändras från svart till vitt och tvärtom, så beror det på att någon vill relativisera och skapa förvirring, det är sällan eller aldrig ren slump.

Huldrans farlighet har de kristna prästerna hjälpt till att skapa och betona. Man gjorde henne till djävulens ljusbringare, Lucifers kvinnliga följeslagare. Och även hennes ljuskrona, coronan, har fått en helt annan betydelse idag. Från ljus till mörker, pina och pest.

I samma avgrund riskerar för alltid ett mödosamt uppbyggt varumärke att falla: ordet vaccin. För hur ska vi som en gång var övertygade om dess välsignande verkan, våga tro igen på dess underverk, när eller om det blir dags igen, efter corona? Om det nu ens finns något ’efter corona’ så misstänker jag att det är alldeles för många som likt mig själv kommer fråga sig om läkarvetenskapens kanske viktigaste landmärke och frälsning för mänskligheten istället ersatts av ett hastigt godkänt och föga utprovat quick fix, som i bästa fall gör lika liten nytta som den gör skada.

Det är så ordbyten fungerar. De kan verka som bagateller, men deras skadebringande verkan, som bräckjärn och slaghammare inne i vårt noggrant sorterade medvetande, är brutal och ger i värsta fall irreparabla skador. De flesta orkar nämligen inte hålla fast vid vad de lärt in.

Deras verklighetsuppfattning kan därför på detta sätt manipuleras. Blir betydelseförändringarna tillräckligt många så släppar den mänskliga hjärnan helt taget och följer med manipulatören, varthän denne än vill leda. Även om det är rakt ned i avgrunden. Som i vår egen tids fimbulvinter. Ingenting av detta är omedvetet. Tvärtom, det krävs både planering och genomtänkt strategi.

Vi måste se ondskan för att kunna bekämpa den.

Magnus Stenlund

https://www.swebbtv.se/w/w67UkVAVG21BN7Wxb1hhGT

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program