Fed räknar med räntehöjningar och minskade stödköp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) har tidigare sagt att tre höjningar av styrräntan kommer ske under 2022. Nu kommer uppgifter om ytterligare tre höjningar till följd av oro för inflationen.

I ett protokoll som offentliggjorts framgår det att bankens ledamöter ser framför sig ytterligare tre räntehöjningar under 2023, rapporterar CNBC.

Protokollet visar återigen på den oro som bankens ledamöter har för att den högre inflationen kan bli bestående och tvinga fram kraftfullare ingrepp från Fed. Detta kommer mycket troligt bli verklighet om företag och konsumenter börjar förvänta sig att priserna fortsätter att stiga snabbt. De stora amerikanska aktieindexerna backade efter att protokollet offentliggjordes på onsdagskvällen.

Fed meddelade efter mötet i december att stödköpen av obligationer ska minskas snabbare än planerat och ska avslutas helt i mars i stället för som tidigare planerat i juni.

Riskerna för hyperinflation och ekonomisk kollaps är det flera ekonomiska experter som börjar spekulera om. Nyligen gick nationalekonomen Micael Hamberg igenom riskerna med det ekonomiska läget i en längre intervju i Swebbtv. Han varnar för att vi kan vara på väg in i en hyperinflation.

Svenska Riksbanken, Sverige motsvarighet till Fed, kommer med nästa räntebesked den 10 februari i år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program