Få äldre vill ta mer ”vaccin” mot covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

I Stockholm har bara drygt en femtedel av äldre tagit vårens ”vaccindos” mot covid, uppger DN. Detta trots Folkhälsomyndighetens ”rekommendationer”.

Totalt har inte ens hälften av Sveriges äldre över 80 år har tagit vårens rekommenderade så kallade påfyllnadsdos mot covid, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Vaccinet har blivit brutalt kritiserat av experter och läkare och bland annat kallats för det farligaste läkemedlet någonsin. Specialistläkaren Peter McCullough sade redan i början av 2022 att massvaccineringen borde stoppas. Andra läkare har kallat sprutan för ett ”totalt misslyckande” och påstått att det inte ens är ett vaccin utan ett ”anti-vaccin”, eftersom det har motsatt effekt.

Men Folkhälsomyndigheten fortsätter uppmana personer 80 år och äldre att ta fler doser.

”Hittills har bara knappt hälften i den rekommenderade gruppen, cirka 48 procent, fått sin rekommenderade dos för våren”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

– För att upprätthålla ett gott skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 är det angeläget att regioner och äldreomsorgens huvudmän säkerställer att denna grupp får tillgång till vaccination så snart som möjligt så att inte planeringen inför vaccinationerna senare i höst påverkas negativt, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sören Andersson i ett uttalande.

Myndigheten tycker att gruppen ska ta en dos under våren och en till hösten.

Enligt DN har endast drygt 20 procent i åldersgruppen i Stockholm tagit den senaste påfyllnadsdosen. Det kan dock skilja sig kraftigt åt mellan regionerna.

Det finns mycket vaccin i lager, uppger Folkhälsomyndigheten för tidningen och skyller på att tillgängligheten skiljer sig åt mellan regionerna.

Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, säger till DN att det är ”ett problem i hela landet att få den här gruppen att ta ytterligare en dos”.

”De svenska medborgarna 80 år och äldre är duktiga på att göra en korrekt bedömning av risk kontra nytta, bara 47 procent har tagit den påfyllnadsdos sv covidvaccin som Folkhälsomyndigheten rekommenderar”, skriver Läkaruppropet på Twitter.

Läs också:

Läkare: Covidsprutan ett ”totalt misslyckande” – det är ett ”anti-vaccin”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program