EU straffar Polen på grund av kolgruva – trots att tvisten är löst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU-kommissionen kommer att hålla inne utbetalningar till Polen för att förmå landet att betala utdömda böter från EU- domstolen. Detta rörande en kolgruva som Tjeckien klagat över, men som nu lösts bilateralt mellan Polen och Tjeckien.

Dessa uppgifter kommer från kommissionstalesmannen Balazs Ujvari, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU har flera pågående utpressningsärenden mot Polen, där ekonomiska sanktioner används som vapen. Landet ska även betala böter för att de inte väljer att följa EU:s variant av rättsstatliga principer, där liberala värden snarare än nationalistiska och konservativa ska vara rättesnören. Polen har också tidigare fått EU-medel indragna efter att det upprättats HBTQ-fria zoner i vissa städer, där barn ska slippa exponeras för kulturmarxistisk politisk propaganda.

EU-domstolen har beslutat att Polen ska betala en halv miljon euro om dagen till dess kolgruvan, som ligger nära gränsen till Tjeckien, är nedlagd. Målet grundar sig i tjeckiska klagomål på hur gruvan fick förlängt tillstånd.

Polen har hittills vägrat betala böterna, vilket nu leder till att EU-kommissionen börjar dra av böterna från utbetalningar av EU-medel till landet.

Samtidigt har Polen och Tjeckien redan nått en bilateral uppgörelse kring gruvfrågan, där Polen kommer att betala 45 miljoner euro till grannlandet. Trots detta sätter EU fortsatt ekonomiska tumskruvar på Polen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program