Diplomatisk framgång när Putin och Macron möttes i Moskva

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: US Department of Defense/DoD photo by Cherie A. Thurlby (public domain)

Rysslands president Vladimir Putin meddelade på presskonferensen, efter toppmötet med Frankrikes president Emmanuel Macron, att han fortsatt vill ha nya säkerhetsgarantier i Europa. Macron å sin sida medgav behovet av nya lösningar och båda presidenterna var positivt inställda efter mötet.

– Vi måste finna nya lösningar för att skapa stabilitet, sade Macron på presskonferensen.

Enligt president Putin är det Ukraina som är problemet då de enligt honom genomfört två försök att ta tillbaka kontrollen över Luhansk och Donetsk, som idag styrs av pro-ryska rebeller. Han menade att Ukraina upprepade gånger har brutit mot Minsköverenskommelsen, vilket också Ukraina anklagar Ryssland för att göra.

Putin sade att han förväntar sig respekt mot rysktalande grupper som bor utanför Ryssland. Detta är ett återkommande tema som bland annat oroar de baltiska staterna, då de har stora ryskspråkiga minoriteter.

Den franske presidenten är den första västledaren för en stormakt att möta den ryske presidenten i Kreml, sedan kriserna i östra Europa tog fart under hösten förra året. Innan president Macron har den ungerska premiärministern Viktor Orbán besökt president Putin. Något premiärminister Orbán fick kritik för från många håll i väst, men samma kritik har uteblivit avseende president Macrons besök.
Toppmötet mellan Frankrike och Ryssland verkar ha gett god effekt då båda ledarna framhöll en positiv bild av mötet.

– Jag kan se hur hårt Frankrike arbetar för att upprätthålla rättvisa säkerhetsgarantier och lösa krisen i Ukraina, sade president Putin under den öppna delen av toppmötet presidenterna emellan.

– Jag tror att dagens möte kan inleda en process av avspänning, menade president samtidigt Macron.

Även Ukraina har signalerat att de tror på en diplomatisk lösning, snarare än den av USA och västlig media uppmålade bilden av att krig är nära förestående. Ukrainas president har tidigare sagt att han motsätter sig den krigsretorik som kommer från västligt håll, då det skapar panikstämning i och kring Ukraina. Något han menar skapar stor problem för landet.

Både Ryssland och Frankrike är två av Europas tongivande stormakter, Frankrike har sedan tidigare bättre relationer än andra europeiska stater har med Ryssland. Särskilt de baltiska staterna och Polen ser Ryssland som ett stort hot. Vilket det finns historiska skäl till att de gör.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program