EU är så dåligt på att ingå frihandelsavtal med andra block och länder att man riskerar hamna utanför världshandeln. Femton medlemsländer varnar nu för att EU:s tillväxt och ställning i världen är hotad, uppger Reuters. Avtalen måste därför påskyndas. ”Miljöaspekter” sätter käppar i hjulen när EU försöker ingå avtal.
EU måste omgående skynda på slutandet av frihandelsavtal, annars hotas unionens ekonomiska tillväxt och geopolitiska ställning i världen.
Det varnar femton regeringar för i ett brev till EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis.
Just nu förändras världen kraftigt. Efter kriget i Ukraina har världen delats upp. Västvärlden har infört extremt omfattande sanktioner mot Ryssland, som i praktiken dock ser ut att mest drabba de egna befolkningarna i Europa och USA. Övriga världen har inte hakat på sanktionerna.
Världens maktbalans skiftar och nya allianser bildas. Men där riskerar EU att hamna efter.
Vart sjunde jobb i EU är beroende av handel.
I början av året trädde till exempel Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), som enligt Reuters är världens största handelsavtal, i kraft – ett år efter att det skrevs under. I det ingår bland andra Kina, Japan, Sydkorea och Australien.
”Detta borde vara en väckarklocka för Europa”, skriver ministrarna i brevet och påpekar att EU tar alldeles för långt tid på sig att ingå handelsavtal.
Enligt Omni har EU ”hamnat utanför flera stora handelsavtal på sistone”, däribland RCEP.
Den överenskommelse som EU 2019 slöt med det sydamerikanska Mercosur-blocket – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – lades på is på grund av så kallad oro för avskogningen av Amazonas. Brasilien åtog sig i Parisavtalet att minska avskogningen, men har sedan gått i motsatt riktning. Enligt Chalmers skulle handelsavtalet ”säkerställa billigare kött och soja samt öka produktionen av etanol – tre varor som alla driver avskogning”.
”I mer än tjugo års tid förde EU och de fyra sydamerikanska länderna inom Mercosur … mer eller mindre intensiva förhandlingar om ett frihandelsavtal”, skrev Landsbygdens folk tidigare i år och påpekade att kriget i Ukraina kanske förändrar läget.
Ett annat avtal med Mexiko har ännu inte lämnats in för godkännande i EU. Samtidigt för EU handelssamtal med Australien, Nya Zeeland och Indonesien. Likaså med Indien.
Den 1 januari nästa år tar Sverige tar över EU-ordförandeskapet. Enligt handelsminister Anna Hallberg (S) kommer det bli en hög prioritet att fullfölja handelsavtal som innefattar ”miljöskydd”.
Så här har Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern tidigare sagt om Ukrainakriget och det förändrade världsläget.
– Jag betraktar det här som ett amerikanskt proxykrig. Det var fullständigt uppenbart i höstas att USA och Nato gjorde sitt yttersta för att provocera fram ett ryskt anfall. De vek inte en tum på att utvidga Nato. Man var ute efter att få ryssarna att gå till anfall. Det man kalkylerade med var att Ryssland skulle bli isolerat av resten av världen. Man ville kunna pariastämpla Ryssland. Det är det man jobbat frenetiskt med. Och i det avseendet kan man väl säga att USA:s strategi har misslyckats. Det är bara i västvärlden man lyckades med det. Resten av världen har förhållit sig neutral eller uttalat sitt stöd för Ryssland. Ryssarna är inte isolerade. Det ska man ha klart för sig. Det är snarare så att västvärlden håller på att isoleras.