EU förbjuder nya bensin- och dieselbilar till 2035

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Nya bensin- och dieseldrivna personbilar ska fasas ut och förbjuds helt inom EU år 35. Det har nu Europaparlamentet och EU:s ministerråd beslutat, uppger Ekot.

Det var sent igår kväll som EU-parlamentet och ministerrådet enades om att så kallade fossildrivna bilar ska bort. Rättare sagt kommer försäljning av nya lätta lastbilar samt personbilar som går på bensin eller diesel vara helt förbjudet 2035.

”Ett historiskt avtal”, skriver Pascal Canfin, ordförande i EU-parlamentets miljöutskott, på Twitter.

Beslutet ingår i EU:s mål att uppnå ”klimatneutralitet” 2050. Och det kommer få stora konsekvenser redan innan 2035. Fordonen ska ju ”fasas ut”.

Redan nästa år väntas EU-kommissionen lägga förslag om att stora företag ska övergå till elbilar.

Enligt Ekot är beslutet den första uppgörelsen i EU:s så kallade stora klimatpaket. Men idag är bara 1 av 5 bilar som registreras i EU en elbil, och den siffran ska EU därmed tvinga upp till 100 procent ”på bara 13 år”, påpekar radiokanalen.

Men i sociala medier är många extremt kritiska.

”Klimatrörelsen förstör allt mer. Om man lyckas att genomför det här kommer det att betyda slutet för massbilismen som vi känner den. I framtiden kommer förmånen att äga och använda en egen bil bara vara förbehållen de rikaste”, skriver en person.

”Utan att ha en aning om hur det ska lösas klubbar en bunt vinstinna politiker igenom ännu en katastrof”, hävdar en annan på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program