EU eskalerar: Ska skicka mer vapen – och träna 15.000 ukrainska soldater

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainsk infanterisoldat. Arkivbild. Foto: U.S. Army photo by Sgt. Thomas Mort/Public domain

Någon fredlig lösning i Ukraina syns inte på horisonten. Nu ska EU i stället finansiera ännu mer vapenleveranser och dessutom träna tusentals ukrainska soldater, uppger AFP.

Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz uppmanar EU att ta förhandlingsvägen i Ukrainakriget. Blodsutgjutelsen måste få ett slut, säger han i Bild am Sonntag.

– Just nu är det viktigaste att få slut på blodsutgjutelsen och nå en fredlig lösning vid förhandlingsbordet, för att förhindra en total eskalering på vår kontinent, förklarar Sebastian Kurz i tidningen.

Men så ser det knappast ut att bli.

I stället väljer EU nu att eskalera genom att öka det militära stödet och träna 15.000 ukrainska soldater. Samtidigt ska man skicka mer vapen, till ett värde av en halv miljard euro.

– Det blir en stor förstagång för EU. Vi har aldrig gjort ett utbildningsuppdrag av den omfattningen, säger en europeisk diplomat till AFP.

12.000 soldater kommer få grundläggande utbildning, medan 2.800 får speicalträning. Polen ska fungera som huvudnav för uppdraget, men även Tyskland kommer spela en central roll.

Enligt AFP har USA, Kanada och Storbritannien redan tränat tusentals ukrainska soldater. Storbritannien kommer ha tränat 10.000 i år, och planerar fördubbla det antalet nästa år.

EU-ländernas utrikesministrar förväntas nu skriva under beslutet som fastställer uppdraget, som ska bli operativt under nästa månad.

Läs även:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program