EU om sina krigsplaner: Oroa er inte för pengarna, det finns pengar!

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En ukrainsk soldat i Yavoriv 2015. Arkivbild. Foto: U.S. Army Sgt. 1st Class Walter E. van Ochten/Public domain

EU kommer ha råd att kompensera medlemsländerna för vapenleveranser till Ukraina. Det finns visst tillräckligt med pengar, hävdar EU:s utrikeschef Josep Borrell, trots uppgifter som säger annorlunda.

Som Swebbtv Nyheter rapporterade tidigare idag planerar EU ännu fler vapenleveranser till Ukraina. Dessutom ska man träna 15.000 ukrainska soldater, varav 12.000 ska få grundutbildning och cirka 3.000 specialutbildning.

Under en pressträff på måndagen påpekade en journalist att det ”tydligen inte finns mer pengar” och att endast 45 procent av medlemsländerna fått ersättning.

Förra veckan rapporterade Politico att den EU-fond som ska hjälpa medlemsländerna beväpna Ukraina bara har kunnat täcka hälften av kostnaderna.

Men det är lugnt, lyder nu beskedet.

– Det finns tillräckligt med pengar. Oroa er inte för pengarna, svarade EU:s utrikeschef Josep Borrell på en fråga från polska Polsat News och gick sedan därifrån.

”Borrell förklarade att EU kommer hitta ett sätt att fortsätta finansiera militärt bistånd till Ukraina”, skriver mil.in.ua om uttalandet.

– Om EU:s arméer går samman och samlar all sin kapacitet kan de göra mycket mer än var och en för sig, sade han vidare på pressträffen. Nu är det en utbildning på hög nivå – inte bara för soldaterna utan också för befälhavarna. Detta uppdrag diskuterades redan före kriget, och nu är det dags att göra det, och göra det snabbt. Jag är starkt övertygad om att vi kan erbjuda en mycket bättre produkt om vi sammanställer de europeiska arméernas kapacitet.

Vidare fick han frågan om ”det är bra att dessa 12.000 soldater kommer finnas i Polen?”

– Det är ett europeiskt uppdrag som definitivt inte kommer att utplaceras i Ukraina självt. Det kommer sättas in i länder nära Ukraina. Polen är ett av dem. Så det är viktigt för oss att Polen står värd för detta uppdrag. Andra länder kommer också vara värd.

På EU-kommissionens hemsida kan man läsa om fonden:

”European Peace Facility finns i frontlinjen när det gäller att stödja de ukrainska väpnade styrkornas förmåga och motståndskraft att försvara landets territoriella integritet och suveränitet och skydda civilbefolkningen mot den pågående ryska militära aggressionen. Med resurser som uppgår till 2,5 miljarder euro kommer EPF att täcka kostnaderna för militär utrustning, inklusive föremål som är utformade att leverera dödlig kraft för defensiva ändamål”.

Lyssna på pressträffen HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program