Kurz: Blodbadet i Ukraina måste få ett slut – uppmanar EU till fredsförhandling

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Government of Ukraine/Wikimedia

Österrikes tidigare förbundskansler Sebastian Kurz, som nu lämnat politiken och inte har planerar på att återvända, vill se fredsförhandlingar i Ukrainakriget innan det övergår till kärnvapen och fullskaligt storkrig i Europa, säger han i en intervju med Bild am Sonntag.

Det är Österrikes före detta förbundskansler Sebastian Kurz som nu uppmanar till en fredlig lösning i Ukrainakonflikten, innan det spårar ur fullständigt.

– Alla vill med rätta ha en seger för Ukraina. Men att förlora är inte ett alternativ för Putin, säger han till Bild am Sonntag.

Enligt Kurz har EU, som hittills infört sanktioner mot Ryssland och skickat vapen till Ukraina, ett ansvar att i stället förhandla fred. Åtgärderna som hittills använts har i realiteten slagit ekonomiskt mot Europa, samtidigt som Ryssland tagit stora delar av Ukraina.

Inget kommer stoppa Putin, menar han.

– Inför kärnvapenhotet måste EU gå vidare med förhandlingsvägen. Just nu är det viktigaste att få slut på blodsutgjutelsen och nå en fredlig lösning vid förhandlingsbordet, för att förhindra en total eskalering på vår kontinent, påpekar Sebastian Kurz.

Men än så länge verkar inte EU ändra sitt förhållningssätt till konflikten.

Ryssland hävdar att man aldrig har hotat med kärnvapen, och att dess militärdoktrin bara tillåter kärnvapen om någon annan först anfaller dem med sådana vapen eller om Rysslands själva existens står på spel. Nyligen uppmanade landets utrikesminister Sergey Lavrov offentliga personer i väst att sluta eskalera diskussionen om kärnvapen och avstå från uttalanden som på ”konstgjord väg” eldar på risken för ett kärnvapenkrig.

– Jag hoppas att de som ständigt spekulerar i frågan om ett kärnvapenkrig är medvetna om sitt ansvar, sade han i Rossiya 1.

”Putin har inte hotat Ukraina med kärnvapenangrepp och har i sina offentliga uttalanden bekräftat Rysslands kärnvapendoktrin – att Ryssland kommer att försvara sig med ’alla tillgängliga medel’ om Rysslands existens hotas”, rapporterar ryska RT.

Förra veckan hävdade Rysslands president Vladimir Putin att en preliminär överenskommelse var mycket nära att slutas i Turkiet i mars mellan Ryssland och Ukraina. Men när ryssarna drog tillbaka sina trupper från Kiev, ska Ukrainas regering plötsligt ha ändrat sig.

– Dessa avtal signerades nästan. Men så fort trupperna drogs tillbaka från Kiev tappade ledningen i Kiev all lust att föra samtal, sade Putin enligt RT.

Enligt Ryssland har man försökt få till en fredlig lösning i Ukraina ända sedan 2014, men att det så kallade Minskavtalet aldrig upprätthölls av Ukraina och väst.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program