Eskaleringen fortsätter i Mellanöstern

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Pixabay ©

Situationen i Mellanöstern fortsätter att eskalera. Förnyade attacker från Iran-stödda miliser i Irak mot amerikanska baser fortsätter och under natten attackerades en amerikansk flygbas med ballistiska robotar.

Inga döda har hittills rapporterats från USA:s Central Command, men enligt uppgifter ska en del av de avfyrade robotarna tagit sig igenom den amerikanska luftvärnselden och träffat basen med skadade som följd. Detta är bara en av flera attacker mot amerikanska baser från iranstödda miliser i Irak och Syrien. USA har vid flera tillfällen slagit tillbaka och ett av bombangreppen dödade Mushtaq Jawad Kazim al Jawari. Jawari var en av ledarna för milisgruppen Harakat al-Nujaba, angreppet har senare föranlett den irakiska premiärministern att vilja kasta ut USA helt från Irak.

Kriget mellan Israel och Hamas på Gaza-remsan har fått enorma följdverkningar i hela regionen. Utöver attackerna mot amerikanska baser i Irak och Syrien så ser ett fullskaligt krig mellan Israel och Hezbollah ut att bli allt mer sannolikt. Hezbollah är aktiva i södra Libanon och är allierade med Iran, likt många andra milisgrupper i Mellanöstern.

Enligt uppgifter från flera olika källor sätter Israel enorm press på att lösa de gränsstrider som pågått mellan Hezbollah och Israel sedan krigets start mellan Israel och Hamas, detta enligt Times of Israel. Om det inte går att nå en politisk lösning ser det ut som att Israel kommer inleda markstrider mot Hezbollah på libanesiskt territorium, något också den israeliska generalstabschefen generallöjtnant Herzi Halevi menat.

USA med allierade har samtidigt inlett omfattande bombkampanjer mot Houthi-milisen som kontrollerar stora delar av Jemens territorium. Detta efter att den iranska proxygruppen genomfört flera attacker mot handelsfartyg som antingen varit israelägda eller som varit på väg med varor till Israel. Detta har varit som ett svar mot Israels invasion av Gaza, där Houthi-milisen kräver eld upphör och mer humanitär hjälp till Gaza.

Det finns krav från bland annat den neokonservativa John Bolton, med en lång politisk karriär bakom sig, om att genomföra direkta angrepp mot Iran som en följd av det upptrissade läget. Detta då han med flera andra neokonservativa menar att Iran styr sina milisgruppers attacker i regionen, det råder däremot delade meningar om hur mycket inflytande Iran egentligen utövar mot de iranstödda miliserna. Bland annat har den påstådda omfattningen av deras inflytande på dessa grupper ifrågasatts av Alexander Mercouis på The Duran.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program