Erdogans nya krav: SVT får inte intervjua ”terrorister”

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Så länge SVT sänder intervjuer eller tal med kurdiska ”terrorister” kommer Turkiet inte släppa in Sverige i Nato. Det är det senaste budet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, uppger flera medier.

Den svenska regeringens försök att ansluta Sverige till Nato ser ut att bli svårare och svårare.

Nu kräver Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att SVT intervjua med terrorister.

Det han syftar på är kurdiska PKK, YPG och PYD. Mer specifikt syftar han troligen på SVT:s intervju med PYD-ledaren Salih Muslim i maj, skriver TT.

– Så länge terroristledarnas tal sänds i svensk statlig television kan vi inte välkomna dem till Nato, sade Erdogan i samband med en gemensam presskonferens med Venezuelas president Nicolas Maduro på onsdagen enligt turkiska Daily Sabah.

Erdogan menar att kurdiska grupper har löpt amok i Sverige och påpekar även att det finns ”terrorister” i Sveriges riksdag.

– Och så länge dessa terrorister är i deras parlament, och så länge som dessa terrorgrupper demonstrerar på Stockholms gator med foton på terrorledare, och så länge som de genomför dessa demonstrationer med försäkringar, säkerhet och överseende av den svenska polismakten, och så länge som intervjuer med terrorledare sänds på deras statliga television, så kan vi inte säga till dem ”gå vidare och anslut till Nato”, sade Erdogan enligt Expressen.