Energiministern vill storsatsa på vindkraft energikrisen till trots

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Energiminister Khashayar Farmanbar menar i en intervju med TT att Sverige fortfarande har tillgång till billig el. Han menar att det behövs ännu mer vindkraft för att möta den förväntade ökningen av elförbrukningen.

Svenska hushåll och svensk industri i framförallt södra Sverige får det allt tuffare med höga elpriser. Olika berättelser kommer från personer med små ekonomiska marginaler som får det allt svårare ekonomiskt till följd av detta och tvingas dra ner kraftigt på energikonsumtionen. Bland annat i en artikel av Aftonbladet om Caroline som får frysa på grund av energikrisen.

Även företag får det svårare. Problem för industrin vid akut elbrist är något som kärnkraftsexperten Peter Rudling pekat ut i en längre intervju som sänts på Swebbtv.

– När det gäller el måste man producera lika mycket som man konsumerar vid varje ögonblick, för att nätet inte ska kollapsa, säger Peter Rudling

– Situationen idag innebär att vi har akut elbrist (…), ett sätt att minska konsumtionen är att höja priset radikalt och då kommer det vara vissa som användare som använder mycket el, elintensiva industrier, som väljer att inte köra sina fabriker då, fortsätter Rudling.

Det konservativa blocket och Liberalerna kräver att kärnkraftskapacitet som nedmonterats återtas. Detta för att möta energikrisen som ser ut att bli långvarig.

Elpriserna kommer antagligen slå nya rekord senare i vinter när det normalt blir ännu kallare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program