Försökte stoppa barnäktenskap – döms till fängelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inger Støjberg. Foto: Dragan Tatic

Danmarks förra invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg (Venstre) döms nu till fängelse i 60 dagar sedan hon försökte skilja minderåriga flickor från äldre asylsökande invandrarmän. Men ex-ministern ångrar ingenting.

Det var tidigare i år som det danska folketinget inledde en riksrättsprocess mot landets förra migrationsminister Inger Støjberg.

Detta sedan hon som minister försökt skilja asylsökande par åt när den ena partnern var barn.

Syftet var alltså att stoppa barnäktenskap från att få fäste i Danmark.

Enligt en granskningskommission saknade detta lagstöd och bröt mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter, uppgav SVT i september.

Som bevisning användes ett pressmeddelande från februari 2016, där Støjberg klargjort sin instruktion till Utlänningsstyrelsen, som gick ut på att myndigheten skulle säkerställa att minderåriga asylsökande inte skulle kunna bo ihop med en äldre, vuxen make, skriver SVT.

Detta var sjätte gången som riksrätten i Danmark användes mot en minister. Och igår dömdes Inger Støjberg – till 60 dagars fängelse.

Men ex-ministern ångrar ingenting.

”Idag var det danska värderingar som förlorade. Vi har nu en situation där du som man kan komma till Danmark med din barnbrud. Flera av dem hade gjorts gravida vid 12-13 års ålder. Det är tydligen något man kan göra ostraffat. Men jag blir straffad för att jag försöker skydda flickorna. Det är ärligt talat helt galet”, skriver hon på Facebook och fortsätter:

”Men jag respekterar domen och tar mitt straff utan att böja på nacken. Mitt liv går vidare. Det står i en svindlande kontrast till flickorna som upplever att de gifter sig som barnbrudar till äldre män. Jag vill inte dölja att jag är förvånad över domen. Men jag har alltid vetat att det inte är gratis att kämpa för våra danska värderingar.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program