En pandemi av fullvaccinerade – dominerar nu smittotalen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är inte längre ovaccinerade som dominerar covidsmittan. I Danmark drivs smittan av fullvaccinerade, både när det gäller omikron och andra varianter av viruset.

Media har länge påstått att det är ovaccinerade som driver covidsmittan. Men det håller inte längre. Omikronvarianten i Danmark drivs av unga vaccinerade, skriver The Telepraph.

Den danska statistiken. Foto: SSI

70 procent av fallen är under 40 år.

Tidningen hänvisar till färsk data från Danmark, där man nu hittat 3.437 fall av omikronvarianten. 75 procent av dem är fullvaccinerade, 8,9 procent har fått en booster-dos, 2,4 procent har fått en vaccindos och 13,8 procent är helt ovaccinerade.

Bara 14 personer med omikron har behövt sjukhusvård.

Statens Serum Institut bedömer att omikron kommer vara den dominerande virusvarianten under denna vecka, skriver man i ett pressmeddelande.

Den danska riskbedömningen. Foto: SSI

Enligt myndigheten har det skett en snabb smittspridning av omikron de senaste veckorna, även om det finns betydande regionala skillnader.

Samtidigt beräknas antalet infektioner kunna bli 10.000 per dag.

Men inte bara det.

I den danska rapporten framgår också att vaccinerade dominerar övriga covidvarianter.

Av de danskar som smittats med andra virusvarianter av SARS-CoV-2 – alltså någon förutom omikron – har 48,9 procent var fullvaccinerade, 4,0 procent har fått booster-dos, 3,5 procent har fått en dos och 43,6 procent var ovaccinerade. Så de ovaccinerade är i minoritet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program