Moderaterna vill sänka elskatten tillfälligt

Moderaterna vill sänka elskatten under januari och februari som en konsekvens av energikrisen. Detta meddelade ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M) vid en presskonferens.

Förslaget skulle i princip innebära slopad skatt för hushållen och tjänsteföretag under de två aktuella månaderna. För en normal villa skulle denna tillfälliga skattesänkning innebära 1.500 till 2.000 mindre elpris per månad.

– Varför har vi hamnat här? Vi har ju problem med elförsörjningen, den diskussionen har vi haft långt innan priserna stegrade här under hösten. Men just nu har vi historiskt höga priser, vi har aldrig haft priser på den här nivån, menar Svantesson.

– Vad är då orsakerna till de höga elpriserna? De är ju flera såklart. Det faktum att Sverige har lagt ner elproduktionsanläggningar och stängt flera reaktorer, särskilt då i södra Sverige, har drivit upp elpriserna, fortsatte Svantesson.

Svantesson menar också att Sveriges elpris är högt, även jämfört med jämförbara länder i Europa. Hon menar att statens momsintäkter förväntas öka med sju miljarder till följd av prisökningen, då är det inte mer än rätt att detta går tillbaka till hushållen enligt henne och Moderaterna.

Svantesson hoppas att regeringen följer detta och vill inte regeringen sträcka ut en hand till Moderaterna i denna fråga kommer de försöka bilda majoritet i riksdagen för att genomföra det ändå.

I Norge har den socialdemokratiska regeringen gått in för att stötta norrmännen när elpriserna skenat. Prisökningen i Norge är ett utfall av att de är sammankopplade med den svenska elmarknaden. Detta medför kraftigt ökade priser för Norge, som annars har gott om planerbar vattenkraft för sin elförsörjning.