ECB-chefen: Inflationen ”kom från ingenstans” – skyller på Putin: ”Måste drivas av onda krafter”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Europas skenande inflation kom i stort sett ”från ingenstans” och beror på kriget i Ukraina, hävdade Christine Lagarde, chef för Europeiska Centralbanken (ECB), i en intervju med RTE i fredags, enligt Politico. Vidare påstod hon att Rysslands president Vladimir Putin är en ”sjuk” och ”skrämmande” person som måste ”drivas av onda krafter”.

Det var i den irländska nyhetskanalen RTE:s ”Late Late Show” i fredags som ECB-chefen Christine Lagarde bland annat pratade om inflationen.

Då påstod hon att inflationen ”i stort sett kom från ingenstans”.

I torsdags höjde ECB räntan med ytterligare 0,75 procentenheter, vilket innebär att styrräntan nu ligger på 2 procent. Så hög har räntan inte varit sedan 2009.

Detta görs för att bekämpa inflationen, som Lagarde menar beror på Ukrainakriget och en oväntat snabb ekonomisk återhämtning från den så kallade pandemin.

Enligt ECB-chefen försöker Rysslands president Vladimir Putin skapa kaos och förstöra så mycket som möjligt i Eiropa. Energikrisen, som dock uppstod efter EU:s sanktioner mot Ryssland, har lett till en ”massiv inflation” som måste besegras, påpekar hon.

Men Christine Lagarde fokus är kriget.

– Alla som beter sig på det sättet måste drivas av onda krafter, sade Lagarde om Putin i RTE och påpekade att den ”sjuka” ryska presidenten är en ”skrämmande person”.

Detta hävdade hon med hänvisning till tidigare möten som hon själv haft med Vladimir Putin, även om ”han inte var så sjuk som han är idag” då, förklarade hon enligt Bloomberg.

Putin hade ”blinkande, frysande ögon”, påstår hon också.

På Swebbtv förutsågs den skenande inflationen dock redan förra året. Under ”pandemin” skapades det nämligen enorma mängder nya pengar med noll procents ränta.

– Det är ett garanterat problem. Det är bara en fråga om hur det ska lösas och hur svårt det blir att lösa, sade Sandviks förre VD och näringslivsprofilen Per-Olof Eriksson i en intervju med Swebbtv i december 2021.

– Om man inte bromsar så leder det till hyperinflation, så räntan måste upp, fortsatte han. Och den övergången kommer bli smärtsam. När den här typen av grundinflation är på väg kan man bara hejda den genom att pengar kostar pengar, så att säga.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program