Lula om Ukrainakriget: Zelensky lika ansvarig som Putin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lula da Silva vann söndagens presidentval i Brasilien. Foto: Marcelo Freixo

Ukrainas president Volodomyr Zelensky är lika ansvarig för kriget i Ukraina som Rysslands ledare Vladimir Putin. Det hävdade Brasiliens nya president Lula da Silva i en intervju med den amerikanska tidskriften Time i maj i år. Även EU och USA kunde ha agerat annorlunda. Men i stället för fredsförsök eldades kriget på, säger han.

Vänsterkandidaten Lula da Silva vann söndagens presidentval i Brasilien.

Men det var knappt. Han tog hem segern med 50,9 procent av rösterna, mot 49,1 procent för den sittande presidenten Jair Bolsonaro.

Enligt Ylva Lindahl, redaktör för Latinamerikafrågor på Utikespolitiska institutet, vill Lula ”åtgärda klimatproblemen”, säger hon i SVT.

Men hur blir det med Ukrainafrågan? Det återstår att se. Men i en intervju med Time i maj menade Lula att Ukrainas president Volodomyr Zelensky är ”lika ansvarig som Putin för kriget”.

Vidare beskrev han Zelenskys beteende som ”lite konstigt”.

– Det verkar som att han är en del av spektaklet. Han är på tv morgon, middag och kväll. Han sitter i Storbritanniens parlament, det tyska parlamentet, det franska parlamentet, det italienska parlamentet, som om han förde en politisk kampanj. Han borde sitta vid förhandlingsbordet.

Time svarar då att Zelensky inte ville ha krig. Men det håller Lula inte med om.

– Han ville ha krig. Om han inte ville ha krig skulle han ha förhandlat lite mer. Så är det. Jag kritiserade Putin när jag var i Mexico City och sa att det var ett misstag att invadera. Men jag tror inte att någon försöker bidra med att skapa fred. Människor stimulerar hat mot Putin. Det kommer inte att lösa saker! Vi måste nå en överenskommelse. Men folk uppmuntrar kriget. Man uppmuntrar Zelensky, och då tror han att han är körsbäret på tårtan.

Men den nya presidenten kritiserar även USA:s ledare Joe Biden. Biden har inte fattat rätt beslut gällande kriget, enligt Lula. Och detta har stor betydelse, eftersom USA har så mycket politiskt inflytande. Biden hade kunnat undvika krig, menar han, i stället för att uppvigla det. Biden ”kunde ha pratat mer, deltagit mer” samt tagit fram en plan för samtal med Ryssland, säger han i Time. Enligt Lula är det den typen av attityd man förväntar sig av en politisk ledare, att ingripa så att saker och ting inte spårar ur. Men det tycker inte Lula da Silva att Joe Biden har gjort.

Även européerna kunde ha agerat annorlunda och avvisat ett ukrainskt EU-medlemskap i stället för att uppmuntra konfrontation, säger han i tidningen.

I sociala medier är det flera som nu riktar varnande kritik gällande Lula da Silva, eftersom denne finns med på World Economic Forums hemsida. Det finns dock även den avgående högerpresidenten Jair Bolsonaro, som deltog i Davos så sent som 2019.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program