Dödshjälp ska utredas enligt riksdagsmajoriteten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vänsterpartiets partistyrelse anser fortsatt att dödshjälp bör vara förbjudet, men ledningen menar ändå att frågan bör utredas, enligt uppgifter i Sveriges Radio Ekot. Därmed finns det en majoritet i riksdagen för att utreda frågan om dödshjälp i Sverige.

— Eftersom frågan dyker upp hela tiden, regelbundet, med starka belägg för hur bra dödshjälp är, så tycker jag att det vore bra att kunna bemöta det med lite mer fakta, inte bara tyck, så att säga, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson, till Ekot.

Även Liberalerna och Miljöpartiet har partiinterna beslut om att frågan ska utredas och även Sverigedemokraterna säger ja till en utredning. Även en arbetsgrupp inom Moderaterna ställde sig bakom förslaget.

Svensk läkarkår är däremot splittrad enligt en enkätundersökning som Läkarförbundet presenterat. Läkarna fick svara på frågan ”Tycker du att dödshjälp ska vara tillåtet enligt svensk lag?” 41 procent svarade då ja, 34 procent ansåg inte att det skulle vara tillåtet och 25 procent svarade att de inte visste.

I Europa har ett mindre antal länder infört dödshjälp. Schweiz är det kändaste landet för dödshjälp och var det förstas landet i Europa där dödshjälp tilläts. Dit har flera svenskar åkt, som flest sju stycken år 2018. Dödshjälpkliniken Dignitas är den vanligaste kliniken för svenskar och hjälper patienten att avsluta livet sina egna villkor. Även Nederländerna, Belgien, Spanien och Luxemburg har lagar som medger dödshjälp. I flera länder pågår debatten eller har regler i gråzonen. I Sverige får läkare avsluta livsuppehållande åtgärder under vissa förutsättningar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program