”De som mördar våra ledare försöker lära oss om demokrati” – antivästlig revolt i Afrika?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den ena militära statskuppen efter den andra. Håller afrikanska länder på att frigöra sig från västerländskt inflytande?

Det verkar inte gå så bra för västvärlden längre. Proxykriget i Ukraina har blivit ett stort misslyckande, och nu förlorar man inflytande i Afrika.

Kuppen i Niger för några veckor sedan var ett betydande bakslag för västmakterna.

Och nu ska det ha blivit en ny kupp i Gabon i västra Centralafrika.

”Med dagens händelser i Gabon är det rimligt att säga att fransmännens hegemoni i Afrika nästan är över”, skriver den tidigare nigerianska ministern Femi Fani-Kayode på Twitter.

”Ropet på den afrikanska kontinenten idag är frihet och befrielse från fransmännens tyranniska träldom och giftiga ok samt befrielse från deras perversa, genomträngande och frätande förfaringssätt och systemiska förtryck.”

Militärkuppen i Gabon kom som en chock i väst och kan skada Frankrikes intressen i regionen.

Den militära kuppen i landet är den åttonde som skett i Väst- och Centralafrika sedan 2020, och den andra, efter Niger, på åtta månader, påpekar Reuters.

– Jag marscherar i dag för att jag är glad. Efter nästan 60 år är Bongos maktlösa, säger en arbetslös 27-åring som demonstrerade i Gabons huvudstad Libreville till Reuters.

Landet har styrts av en och samma familj i över ett halvt sekel.

– Det fanns färre förutsättningar för en kupp i Gabon än vad det fanns i Niger. Gabon var relativt stabilt och rikt. Det är rikt på vattenresurser, man exporterar olja, vilket – med tanke på den lilla befolkningen på 2,3 miljoner människor – gjorde det möjligt att säkerställa politisk och ekonomisk stabilitet och tillät familjen Bongo att stanna vid makten i nästan 70 år. Dessutom hade Gabon mycket goda relationer med USA och Frankrike, säger Vsevolod Sviridov, expert på HSE-universitetets Center for African Studies, till nyhetsbyrån Tass.

Enligt Sviridov är det ännu oklart hur kuppmakarna kommer ställa sig till Frankrike, men det finns ”en trend” bland afrikanska länder att de successivt vänder sig bort från franskt inflytande.

Händelserna oroar makteliten i Europa.

– Om detta bekräftas är det ännu en militärkupp som ökar instabiliteten i hela regionen, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell enligt Euractiv. Hela området – först Centralafrikanska republiken, sedan Mali, sedan Burkina Faso, nu Niger, kanske Gabon – är i en mycket svår situation.

Det har talats om att ”återställa demokratin” i länder som Niger.

Men detta tror inte alla på. Många ser västvärldens inflytande som ett grundläggande problem för Afrika.

– Mördarna av Patrice Lumumba, de som störtade Kwame Nkrumah, de som dödade Nasser, de som dödade Muammar Gaddafi, kommer idag för att lära oss om demokrati, sade den zambiska politikern Fred M’membe vid International Forum on Democracy i Peking tidigare i år.

Läs också:

Väst har en ”patologisk förmåga” att styra världen – på ett sätt som ”nästan aldrig leder till något gott”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program