Covidsmittade är främst inlagda för andra sjukdomar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Enligt överläkaren och infektionsprofessorn Magnus Gisslén kan det vara dags att sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Det syns nämligen ingen kraftig ökning av svårt sjuka, vilket det gjorde vid tidigare vågor. Dessutom är de flesta covidsmittade inlagda för andra sjukdomar, uppger P4 Göteborg.

Det är P4 Göteborg som nu rapporterar om att covidsmittade på sjukhus är främst inlagda för andra sjukdomar.

”De covidsmittade patienterna på sjukhusen är enligt Magnus Gisslén till största delen inlagda på grund av andra sjukdomar men som också testat positivt för covid-19”, sägs det i reportaget.

Överläkaren ifrågasätter om covid-19 fortfarande ska klassas som en samhällsfarlig.

Något stor ökning på IVA syns nämligen inte längre. Där ligger fortfarande cirka hundra covidsjuka i hela landet.

– Ser vi ingen kraftig ökning av svårt sjuka börjar det bli dags att fundera på om vi verkligen ska klassificera denna sjukdom som samhällsfarlig och om restriktionerna ska finnas kvar, säger Magnus Gisslén till P4 Göteborg.

Vid tidigare vågor har det skett en ökning av intensivvårdsfall en vecka efter ökningen av inlagda på sjukhus, enligt infektionsprofessorn. Men den här gången har det hittills inte skett någon sådan ökning, trots massiv smittspridning.

Regeringens restriktioner spelar knappast heller någon roll, eftersom omikronvarianten är så smittsam, menar Gisslén. Många kommer smittas den närmaste tiden oavsett. Det viktiga är att sjuka stannar hemma, inte om restauranger stänger klockan 23, säger han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program