”Corona betyder krona” – vaccineringen en guldgruva för privata vårdcentraler

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Privata vårdcentraler finansierade med offentliga medel tjänade storkovan under den så kallade ”vaccineringen” mot covid, rapporterar SVT Nyheter Västmanland. Det blev en ”guldgruva”. En enda vårdcentral i Västerås gjorde en ”vaccinvinst” på drygt 21 miljoner kronor. Företagen slår dock ifrån sig kritiken och säger att pengarna kommer återinvesteras samt att det ligger mycket arbete bakom vinsterna.

Vad handlade egentligen covidvaccineringen om? Mer än påstådd ”hälsa”? Med tanke på det stora antalet biverkningar och att till exempel kritiska läkare kallat substanstens för det farligaste läkemedlet någonsin, bör frågan diskuteras.

SVT Västmanland rapporterar nu att ”corona betyder krona”, och syftar på att privata vårdcentraler i regionen tjänat miljoner på ”vaccineringen”.

Pandemin var rentav en ”guldgruva för privata vårdcentraler i Västmanland”, enligt SVT.

Under covid fick vårdcentralerna i regionen dela på åtminstone 99 miljoner kronor i statliga ersättningar för vaccinering.

Vaccinåret 2021 sticker ut. Då kom stora vinster, som enligt SVT inte alltid stannat kvar i vårdcentralerna och som bland annat beror på färre anställda. Region Västmanland granskar inte primärvårdens ekonomi, utan ”mäter kvaliteten” på vården, säger regionrådet Lina Eriksson (L) i SVT. Regionen kräver inte tillbaka pengar.

Servicehälsan vaccinerade flest personer i Västerås och under 2021 drog företaget in drygt tjugo miljoner mer än vanligt.

Omsättningen ökade från 37 till 57 miljoner kronor mellan 2020 och 2021. Vinsten blev närmare 21 miljoner kronor. Allt utom 700.000 kronor sattes in i ett moderbolag, men man säger att man ska återinvestera i olika vårdprojekt. Aktieutdelningen var 4,3 miljoner.

Servicehälsan ”vaccinerade” cirka 80.000 personer och försökte använda varenda dos.

– En gång hade vi en dos över på kvällen och vi ville verkligen inte slänga den, då åkte min fina kollega och hämtade en äldre dam som vi visste väntat länge, hon blev så glad, säger Simin Videhult, som äger bolaget med sin man, till SVT Västmanland.

Kungsörs Vårdcentral gjorde en vinst på hela 13,5 miljoner kronor. Allt utom drygt 100.000 fördes över till ett moderbolag. Pengarna sägs dock finnas kvar.

– Alla vårdcentraler har gått jättebra under pandemin, men det var ju bara en tillfällig grej, vi kommer att behöva pengarna, säger Ortwin Herterich, en av två delägare i Kungsörs Vårdcentral, till SVT och påpekar att det är svårt att anställa eftersom folk vill jobba i större städer.

Familjeläkarna i Arboga AB hade en omsättning på 34,4 miljoner och gjorde en vinst på 9,9 miljoner (29 procent) andra halvåret 2021 och första halvåret 2022. Aktieutdelningen blev 6 miljoner. Åbågens Vårdcentral AB hade en omsättning på 37,6 miljoner kronor, gjorde en vinst på 10,7 miljoner (28 procent) 2021 och hade en aktieutdelning på 8,2 miljoner.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program